Modificari in Codul Fiscal

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu anunţând că principalele modificări vizează acordarea unor facilităţi fiscale mediului de afaceri.
În opinia sa, măsurile luate de Guvern vor ajuta mediul de afaceri, dar sunt şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale. Printre modificările aduse se numără cea privind facilităţile acordate firmelor care au ca obiect de activitate transportul de persoane.

„O modificare solicitată de mediul de afaceri se referă la deductibilitatea în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere destinate transporului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit. Tot cu 50% se reduce TVA-ul aferent achiziţiilor acestor autoturisme”, a arătat Ialomiţianu.

„Adică cine cumpără un autoturism – mă refer aici la persoanele juridice – destinat pentru conducere, de la 1 ianuarie beneficiază de deductibilitate de 50% a consumului de combustibil, iar la achiziţionare beneficiază de 50% la deductibilitate privind TVA-ul. (…) Aceste mijloace de transport sunt utilizate atât în scopul activităţilor din firme, cât şi în scop personal şi devine o cheltuială plafonată”, a explicat ministrul de FInanţe.

Impactul calculat de MFP este de 282 milioane de lei, din impozitul pe profit, „bani care rămân la societăţile comerciale”.