MINUNAT: PIAZZOLLA TANGO NIGHT, in sala Teatrului „Toma Caragiu”

PIAZZOLLA TANGO NIGHT – sâmbătă, 29 iunie, ora 19.00, sala Teatrului „Toma Caragiu”.

O seară de vis, în compania tangoului argentinian, alături de Cluj Tango Orchestra.

Trăiri în ritmuri legendare, clipe în care tangoul așterne povești sonore… Cumva, un omagiu unui dans care a vrăjit lumea, dar și marelui muzician Astor Piazzolla*.

*Astor Pantaleón Piazzolla (n. 11 martie 1921, Mar del Plata, Buenos Aires, Argentina – d. 4 iulie 1992, Buenos Aires, Argentina) a fost un muzician argentinian, compozitor și virtuoz instrumentist la bandoneon A revoluționat muzica de tango, creând ceea ce s-a numit ,,Tango Nuevo” (,,Noul Tangou”), replică a tradiționalului tangou argentinian (tango argentino).

Astor Piazzolla: În 1924 familia se mută la New York, oraș unde, începând din 1929, va începe să cânte la bandonéon (asemănător acordeonului, creat de constructorul de instrumente muzicale german H. Band și devenit foarte popular în Argentina). În 1932 compune primul său tango, La catinga, și îl întâlnește pe compozitorul Carlos Gardel, care îi dă un mic rol în filmul său El dia que me quieras.

TANGO NUEVO

Fiind un admirator al jazz-ului american, Piazzolla a schimbat aproape complet muzica de tango, adăugându-i elemente din muzica de jazz și accente interpretative de muzică simfonică. Astfel, prin această combinație de genuri și stiluri muzicale a apărut Tango nuevo. În noul gen muzical, nu numai sonoritatea tangoului s-a modificat (chiar și față de interpretările mai noi, ,,netipice”) dar și alte elemente ale tangoului ,,clasic” au fost schimbate: melodiile sunt cel mai des interpretate numai instrumental și au o durată mult mai mare (de cca.5-7 minute, ajungând la 10 min. și chiar peste această durată, unele dintre ele) ; totodată și structura instrumentală a formațiilor de Tango a fost schimbată, prin 1) reducerea tipurilor de instrumente folosite, a numărului acestora (de exemplu: bandoneonul, păstrat ca instrument, e folosit acum în 1-2 exemplare ; aceasta, de la mult mai multele bucăți folosite de orchestrele de tango ,,clasic”, cele ,,tipice” și cele ulterioare acestora) și chiar prin 2) eliminarea completă a unor tipuri de instrumente (de exemplu, viorile). În schimb Piazzolla a introdus noi instrumente, necunoscute până atunci în formațiile de tango: chitara electrică și saxofonul. În acest fel, s-a ajuns ca o formație instrumentală de Tango nuevo să semene într-o oarecare măsură cu o formație de muzică clasică de cameră.

În anii ’70 ai secolului XX, Piazzolla întreprinde mai multe turnee în Europa. Cu prilejul campionatului mondial de fotbal din 1976 (disputat în Argentina), compune și înregistrează o serie de piese dedicate acestui eveniment. Începând din anul 1979, Piazzolla colaborează cu o serie de cântăreți și instrumentiști de valoare, ca George Moustaki, Gerry Mulligan și Gary Burton, pentru care compune mai multe lucrări. Prezentarea în 1986 a compoziției sale, ,,Suite for vibraphone and new Tango Quintet”, de către Gary Burton în cadrul festivalului de Jazz din Montreux îi aduce elogiile lui Keith Jarret și Chick Corea.

Astor Piazzolla a compus benzile sonore pentru mai mult de 50 de filme, printre care Sur (Sudul, 1988) în regia lui Fernando Solanas. În 1989, revista specializată în muzica de jazz, Down Beat, îl situează printre cei mai mari muzicieni ai lumii.

solist: Marthin Marcos (Argentina)

pian:  Irina Indrei

bandoneon:  Robert Indrei

Biletele sunt disponibile laAgenția Teatrală, tel. 0244 522 774, sau online, aici: https://www.entertix.ro/…/piazzolla-tango-night-29