MESTERITA DE COVOARE: TANTI PAPUSA

Tanti Păpușa. Un om… pâinea lui Dumnezeu, și… meșter neîntrecut. Maria Călinoiu. Un om frumos, al cărui destin e… țesut acolo-n război, cu ițe de dor și har. O emblemă a meșteșugului tradițional în comuna prahoveană Izvoarele. Dacă ai norocul să o cunoști, apoi de bucurie și taine și s-o umple inima, că ai ce învăța de la dumneaei și ai să iei aminte la tot ce face.

Tanti Păpușa țese. Țese de parcă toată lumea sa e un covor imens, cu flori și modele pline de tâlcuri și povești. Din orice fir ce-i ajunge în mâini, iese o operă de artă. Covoare, cătrințe și… alte componente ale veșmintelor tradiționale, scoarțe, cuverturi… ștergare. Așa face de când a pus întâia dată mâna pe război. Pe la 11 ani. Și… n-a mai luat-o. Acolo a rămas! Și cu sufletul și cu gândul și cu toată suflarea și munca sa din zori și până seara. Parcă-i vin din sânge modelele, inspirația, puterea, harul… Și n-are odihnă. Lucrează cu atâta bucurie și însuflețire, că, dacă o vezi țesând, parcă nu te lași până n-ai învăța și tu ceva…

Și-apoi… când s-apucă să împărtășească din arta care-i umple mâinile copiilor, e ca o zână din povești în jurul căreia roiesc cu toții, veseli și curioși, bucuroși să atingă ițele și să vadă… cum se conduce mașinăria aia de face covoare, care n-are volan!

Un om. Un MEȘTER. Al cărui destin țese MĂIESTRIE și DĂRUIRE, de dragul unei vechi tradiții. Într-atât încât… lucrurile făcute de dumneaei au umplut casa marii campioane Lia Manoliu, dar și pe cea a actorului Virgil Ogășanu.

Foto: Centrul Judetean de Cultura Prahova; Anișoara Ștefănucă

Un om frumos, al cărui destin e… țesut acolo-n război, cu ițe de dor și har.