MERITA! Peste 14 milioane de lei alocate prin PNDL Filarmonicii ploiestene si Teatrului „Toma Caragiu”

Executivul a aprobat în ședința de astăzi, așa cum vă informam, stabilirea unor măsuri în derularea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Ulterior ședinței de Guvern, Ministerul Dezvoltării a publicat detalii demne de luat în seamă:

*La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 308.442.366,24 de lei pentru 73 de teatre, opere și filarmonici din 48 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 34 de județe.

”Prin această măsură, venim în sprijinul unităților administrativ-teritoriale pentru care dezvoltarea infrastructurii culturale este foarte importantă, dar care nu au capacitatea financiară de a susține toate cheltuielile legate de asigurarea funcționării și de continuarea investițiilor”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit de la nivelul fiecărui județ, până la data de 31 iulie 2024, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea unităților administrativ-teritoriale solicitante din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Fondurile au fost repartizate conform solicitărilor transmise către Ministerul Dezvoltării, până la data de 16 august 2024, de către unitățile administrativ-teritoriale în subordinea cărora funcționează instituții publice de spectacole.

*„Un act normativ aprobat azi prevede prelungirea duratei contractelor de finanțare multianuale încheiate între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și beneficiarii PNDL cu 2 ani. Prelungirea se face la solicitarea beneficiarilor care nu au efectuat recepția la terminarea lucrărilor cu cel mult 3 luni anterior datelor de 31 decembrie 2024, respectiv de 31 decembrie 2025, date la care expiră durata contractelor de finanțare.

În prezent, sunt în curs de finalizare 3.099 obiective de investiții, dintre care 702 sunt incluse în etapa I și 2.397 în etapa a II-a. La nivel de program, procentul obiectivelor nefinalizate este de 26,96% (15,75% în cadrul PNDL I și 34,02% în cadrul PNDL II).

Dintre cele 702 obiective de investiții nefinalizate din etapa I, 477 obiective sunt incluse în perioada de programare 2015-2024, durata contractelor de finanțare expirând la 31 decembrie 2024. Pentru celelalte 225 de obiective de investiții incluse în etapa I, perioada 2016-2025, durata contractelor de finanțare expiră la 31 decembrie 2025. Pentru cele 2.397 obiective incluse în etapa a II-a, durata contractelor expiră la 31 decembrie 2024.

În baza solicitărilor primite, MDLPA va modifica ordinele ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației prin care sunt aprobate listele obiectivelor propuse spre finanțare și contractele de finanțare aferente acestora, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării duratei contractelor”.

Ceea ce trebuie să ne intereseze pe noi, prahovenii, pe noi, ploieștenii, în acest context, este că Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești și Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești se regăsesc pe lista beneficiarilor acestor fonduri, cu sume de 6.826.606,59, respectiv 7.278.578,65 de lei.