Manifestari dedicate lui George Enescu la Sinaia Forever 2017

Festivalul „Sinaia Forever” editia 2017 s-a deschis ieri, fiind prefatat de o conferinta de presa in cadrul careia presedintele Institutuui Cultural Roman, Liliana Turoiu, a motivat existenta unor evenimente dedicate lui George Enescu in „Perla Carpatilor”.

„De ce George Enescu ?“, „De ce o serie de evenimente Enescu la Sinaia?“ și „De ce Luna Enescu la Institutul Cultural Român?“ sunt întrebări care nu cred că mai au nevoie de lămuriri. Pe de-o parte, un creator definitoriu pentru cultura română și, în același timp, de referință pentru muzica universală, și o așezare de o frumusețe aparte, regală în toate sensurile, legată de biografia sa; pe de alta, o instituție, cea pe care o reprezint astăzi aici, a cărei misiune este promovarea valorilor culturale din România în lume.

Motivațiile alăturării pe același afiș a numelor Enescu, Sinaia, ICR sunt limpezi. Ceea ce vreau să evidențiez, dincolo de conținutul concret al proiectului pe care îl lansăm duminică, este avem de-a face nu cu o serie de acțiuni circumstanțiale, disparate, punctuale, ci cu un program articulat și coerent dedicat personalității marelui compozitor român.

Amintesc, în acest sens, succesul de care s-a bucurat, recent, concertul cu opera „Oedipe“, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, în deschiderea noului sezon London Philharmonic Orchestra, la Royal Festival Hall – concert precedat de o întâlnire dedicată lucrării, cu participarea marelui dirijor, la ICR Londra. În următoarea lună, institutele culturale române de la Paris, Chișinău, Londra, New York și Beijing au programat diverse alte evenimente – festivaluri și concursuri de intrepretare, turnee, prelegeri, expoziții – având în prim-plan personalitatea și creația enesciană.

Și evenimentul găzduit de Centrul Internațional de Conferințe „Casino Sinaia“ – cumva, un finis coronat opus al Festivalului Sinaia Forever – acoperă o arie extinsă. Vom lansa cel de-al doilea volum bilingv al lucrării George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini, datorate regretatului muzicolog Viorel Cosma. Nu putea lipsi, desigur, muzica – în interpretări alese, prin recitalul oferit de Mirana Tutuianu, Anne Billant, Ștefan Tarara, Mihai Ritivoiu și Marin Cazacu – recital urmat de proiecția filmului Enescu – la răspântie de vremi, în regia lui Nicolae Mărgineanu. În holul Cazinoului vor putea fi admirate expozițiile fotodocumentare Viorile lui George Enescu și George Enescu, un mare creator al secolului XX”, a conchis presedintele ICR.