LUKOIL LUBRICANTS – 10 ani pe piata din Romania

În 2017, LUKOIL Lubricants East Europe, filiala LUKOIL Lubricants Company, sărbătorește a 10-a aniversare. Astazi, la Ploiesti, in cadrul unui eveniment care a celebrat acest jubileu, Maxim Donde, Director General al LUKOIL Lubricants Company, și Felician Dragu, Administrator al LUKOIL Lubricants East Europe, au anunțat etapele cheie ale evoluției societății și planurile de dezvoltare viitoare.

Conform estimărilor cota de piață în România depășește 15%, iar volumul total al pieței locale a lubrifianților este de aproximativ 60 de mii de tone. LUKOIL Lubricants East Europe își distribuie produsele în Europa Sud-Estica și țările balcanice, fără să se concentreze exclusiv asupra pieței din România.

dav
Volumul total al vânzărilor de lubrifianți ale LUKOIL Lubricants East Europe a depășit 27 de mii de tone în 2016.
Fabricile europene din România, Austria și Finlanda se completează reciproc. Astfel, fabrica din România produce uleiuri de motor Premium Lukoil Genesis în bidoane mici pentru piața austriacă si alte piete europene.

În 2016, LUKOIL a produs și a vândut peste 1 milion de tone de lubrifianți în 9 fabrici proprii și 24 de fabrici sub contract din întreaga lume. Compania este unul dintre primii zece producători de lubrifianți la nivel mondial.
Capacitatea totală de producție a fabricii din Ploiești se ridică la 40.000 de tone pe an.

LUKOIL Lubricants Compania a fost activă pe piața internațională de lubrifianți în ultimii 12 ani. Mulți jucători de pe piață la nivel mondial au fost reprezentați pe această piață pe parcursul mai multor decenii. Compania este unul dintre cei mai tineri jucători din sectorul european al lubrifianților. „Cu toate acestea, suntem destul de ambițioși. Cel mai apropiat obiectiv al nostru este acela de a crește volumul vânzărilor de produse premium, în primul rând uleiurile de motor GENESIS”, afirma oficialii companiei.

Înainte de înființarea LUKOIL Lubricants East Europe, LUKOIL a avut instalații de producție a lubrifiantilor în România. Rafinăria Petrotel se concentra în primul rând asupra producerii de carburanti. Totuși, existau, de asemenea, instalații de producere a lubrifianților, insa crearea unei companiei separate pentru lubrifianți a permis să se acorde mai multă atenție dezvoltării afacerii cu lubrifianți în România.

„În 2007, am produs lubrifianți cu echipamente care au fost utilizate încă din anul 1958 și aveam nevoie de modernizare. În 2011 a fost pusă în funcțiune noua instalație de blending. Noul sistem a fost complet automatizat și ne-a permis începerea producției de produse premium. Până în 2014, ne-am reînnoit parcul de bază de rezervoare pentru uleiuri și am instalat cele mai avansate sisteme de filtrare. Toate aceste măsuri au permis ca producția noastră să fie suficient de flexibilă pentru a extinde portofoliul de produse precum și pentru a produce un volum mare de lubrifianți pentru comenzi specifice. În același timp, produsele noastre locale au început să îndeplinească cerințele cele mai avansate venite din partea clientilor”, au mai mentionat oficialii Lukoil Lubricants East Europe.

Concurență ridicată pe piața europeană, inclusiv în România; 120 de branduri de lubrifianți pe piața românească

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, concurența în sectorul lubrifianților a crescut. Companiile mari și-au consolidat pozițiile printr-o succesiune de fuziuni și achiziții, asa incat numărul companiilor de lubrifianți de nivel mondial este de aproximativ 4 ori mai mic. Astfel, conform datelor statistice, au existat 1700 de companii la mijlocul anilor ’90, comparativ cu mai puțin de 400 astăzi.

„Afacerile cu lubrifianți în grupul țărilor care fac parte din zona de prezență a companiei noastre reprezintă o mare provocare, din cauza concurenței acerbe a unor bine-cunoscute branduri europene de uleiuri. Avantajul competitiv al LUKOIL Lubricants East Europe este un portofoliu bogat de produse, care este actualizat periodic și îmbunătățit datorită eforturilor specialiștilor noștri din laboratoare. Nivelul ridicat al calității produselor este confirmat de Certificatul de Excelenta emis de Institutul Olandez SGS Netherlands, după parcurgerea unui program special de certificare. Mai mult de 1100 de aprobări ale producătorilor de mașini și echipamente originale ne permit să producem uleiuri pentru orice tip de tehnologie modernă. Printre avantajele cheie ale LUKOIL Lubricants Europa de Est este o poziție geografică perfectă. Compania este situată în inima Europei de Est. Acest lucru ne oferă acces la cele mai îndepărtate piețe din sud și din vest, caci avantajul acestei locații este o distanță comparabilă față de piețele din sud și din vest.

Într-adevăr, compania a devenit cel mai mare furnizor de prima umplere din Rusia pentru producătorii de automobile din Rusia. Am semnat noi acorduri cu Ford și Volkswagen, am continuat parteneriatul cu Renault-Nissan, GM, MAN, GAZ, KAMAZ și alte companii. Suntem foarte fericiți că producătorii de automobile au ales LUKOIL Lubricants Company dintre numeroșii producători locali de piese de schimb și consumabile.

În Europa, producem uleiurile noastre pentru concernele de automobile locale la fabricile noastre de producție din Austria și Finlanda. Ne propunem să creștem capacitatea de producție a fabricii noastre din România deoarece participăm la licitații globale ale producătorilor de automobile. Aceasta va necesita certificarea fabricilor în conformitate cu standardele internaționale de automobile. Fabricile noastre din Austria, Finlanda și România au trecut deja cu succes această certificare și suntem gata să obținem certificatul internațional pentru fabrica noastră din România. Noi furnizăm uleiuri de prima umplere pentru Renault și Ford din Rusia. În plus, împreună cu Renault, am dezvoltat o serie de uleiuri de motor sub marca Motrio, recomandată pentru condițiile de funcționare severe din Rusia. În prezent producem uleiuri Motrio în Rusia. Având în vedere alinierea proceselor de producție la fabricile noastre, fabricăm produse de aceeași calitate în diferite țări”, a precizat Maxim Donde.

În prezent, fabrica (din Ploiesti) produce peste 300 de sortimente de uleiuri, în timp ce întreaga gamă de produse ale LUKOIL Lubricants Company include 2500 de sortimente de produse. Laboratorul nostru modern, instalația de blending de înalt nivel european, cei mai buni experți din industrie ne permit să producem orice fel de lubrifianți care îndeplinesc cerințele celor mai pretențioși clienți. LUKOIL dezvoltă în mod activ noi produse. Astfel, în 2016, compania a dezvoltat aproximativ 50 de noi lubrifianți. Extinderea gamei noastre de produse locale depinde de cererea de produse specifice a pieței locale.

Vom continua să ne concentrăm asupra produselor cu marjă ridicată și asupra cooperării pe termen lung cu clienții noștri de încredere. Compania își va consolida relațiile de parteneriat cu clienții, cum ar fi Căile Ferate Române, ROMGAZ, operatorul european de apă VEOLIA, companiile locale de transport auto și companiile europene de transport public.

Vedem un potențial de creștere în domeniul de comercializare a uleiurilor industriale pentru minerit, construcții și sectoarele agricole din regiune, inclusiv România. LUKOIL are o serie de produse utilizate pe scară largă în aceste sectoare. Caracteristicile lor unice ne ajută să obținem avantaje competitive.
În România am produs pentru prima dată două astfel de game premium, care au devenit produse cheie, precum LUKOIL GENESIS și AVANTGARDE PROFESSIONAL. Aceste produse au fost cele mai solicitate în ultimul an în regiunile în care activează societatea noastră. Aceste uleiuri au un potențial de creștere semnificativ, atât în segmentulB2b, cât și în cel B2c.

Cea mai mare parte a investițiilor noastre în dezvoltarea instalațiilor de producție pentru următorii câțiva ani a fost deja făcute. Astăzi, fabrica noastră din România este una dintre cele mai moderne fabrici de lubrifianți din Europa Centrală”, a punctat Felician Dragu, Administrator al LUKOIL Lubricants East Europe.

În 2017, investițiile majore vor avea ca scop sporirea gradului de conștientizare a brandului în regiune și activitățile de marketing pentru promovarea uleiurilor.