LITERA DE LEGE: Soferii tineri si cei neexperimentati NU MAI AU VOIE la volanul masinilor puternice!

ATENȚIE! Se pregătește o Ordonanță de Urgență care va intra la vot în Camera Deputaților, și care va adduce modificări majore Codului Rutier. Una dintre prevederi are în vedere  interdicia ce va fi aplicată șoferilor tineri și celor neexperimentați: toți aceștia nu vor mai avea putea conduce mașini puternice.

Mai mult decât atât, Poliția va fi nevoită să avertizeze șoferii, din timp, în legătură cu amplasarea radarelor, fie prin panouri, fie prin mass-media. Acestea trebuie să fie în mașinile inscripționate ale Poliției sau în afara acestora, la loc vizibil pentru conducătorii auto.

„Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control utilizează semnale de avertizare luminoase şi sau sonore”, scrie în Propunerea legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

De asemenea, folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţiştii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora la loc vizibil pentru participanţii la trafic.

„Poliţia rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari UDMR.

Creșterea numărului de ore de condus la școala de șoferi

Un alt aspect demn de reținut este acela că noul act normative prevede și creșterea numărului de ore de instruire practică de la minimum 30 la cel puțin 45 de ore.

Mașinile puternice nu mai pot fi „jucării” pentru cei care le transformă în PERICOLE PUBLICE: șoferi tineri și neexperimentați!

 Actul normative adduce totodat în prim-plan interdicția pentru șoferii de până la 21 de ani, dar și pentru aceia care nu au suficientă experiență pentru categoria B de vehicule, care nu mai au voie să conducă mașini puternice.

„Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kW în cazul vehiculelor rutiere”, se precizează în textul Ordonanței.

foto: Facebook