Leul continua sa se devalorizeze

Yenul japonez a câştigat aproape 5% în faţa Euro în aprilie, în timp ce leul a fost cea mai slabă monedă faţă de Euro. Moneda naţională a avut rezultate slabe, coborând cu 1,15% faţă de Euro şi 1,86% faţă de dolarul american, ca efect al incertitudinii politice.
În mai, leul s-a apreciat până pe data de 7, alunecând din nou şi pierzând până pe 11 întregul avans. Mesajul alegerilor recente din Europa este unul care bulversează pieţele şi imprimă volatilitate atât pentru Euro, cât şi pentru monedele din regiunea CEE. Yenul a ocupat podiumul câştigurilor în faţa Euro în aprilie, cu aproape 5% (4,98%).

Transpunerea riscurilor europene înspre Spania a fost sursa unor căutări febrile pentru o regiune de refugiu şi a avut ca efect întărirea celei mai atractive monede în termeni relativi, în perioadele agitate: yenul japonez. Ameninţările Băncii Centrale a Japoniei privind intervenţia în piaţă şi promisiunea sporirii ofertei de yeni (în mod normal un motiv de depreciere a monedei) nu au întrerupt mişcarea de apreciere a yenului, vizibilă şi în faţa dolarului neozeelandez şi a celui australian, pe seama dorinţei de siguranţă a investitorilor.

Luna trecută, Leul a căzut cu 1,15% în faţa Euro, depăşind pentru prima oară pragul de 4,4 lei pentru un Euro, mai ales pe seama instabilităţii politice generate de căderea guvernului condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Versus dolarul american, leul a pierdut 1,86%. Numai peso-ul mexican a fost mai slab decât leul în faţa dolarului american (între monedele din oferta XTB). Peso-ul a pierdut 1,93% în faţa dolarului, pe seama aşteptărilor privind coborârea dobânzii de referinţă de către Banca Centrală, după 32 de luni de menţinere la 4,5%.

Sentimentul rezervat privind impactul global al crizei europene afectează de asemenea negativ monedele care oferă dobânzi ridicate, între care peso-ul mexican şi dolarul australian. Leul a încheiat clasamentul monedelor din Europa Centrală şi de Est: Forintul s-a apreciat cu 2,77% în aprilie, capitalizând speranţa unui acord cu FMI care să stabilizeze perspectiva finanţelor publice. O parte din această încredere a fost dispersată în luna mai, pe măsură ce a devenit limpede că negocierile vor fi sinuoase.

Aprilie a adus însă pierderi de 0,54% pentru zlot şi 0,56% pentru coroana cehă faţă de Euro, la jumătate însă faţa de cele ale leului. Debutul lunii mai a bulversat pieţele valutare. Euro s-a depreciat cu 2,46% în faţa dolarului şi 2,37% în faţa yenului japonez, între 1 şi 11 mai. Leul s-a apreciat versus Euro în primele şapte zile ale lunii, pierzând însă ulterior întreg câştigul acumulat.

Investitorii au început să ia în calcul riscul că Grecia să nu poată suporta în viitor austeritatea necesară pentru a primi finanţare UE-FMI, ceea ce ar putea conduce la ieşirea tarii din uniunea monetară. Alegerile au arătat că tot mai mulţi cetăţeni europeni sunt nemulţumiţi de politicile curente de tăieri de cheltuieli şi vor o viziune pentru creştere economică.

"Modul de operare al alianţei franco-germane, în care Franţa actuală, condusă de François Hollande, are opinii divergente faţă de Germania constituie un alt motiv de prudenţă vis-a-vis de Euro, împreună dificultăţile sistemului bancar spaniol şi posibilitatea ca deficitul public să se apropie de 6%. Nu doar Euro, ci şi monedele din regiunea CEE au de suferit atunci când investitorii caută insule de siguranţă.

În România, leul pare a îşi fi găsit un nou interval de variaţie pe termen scurt între 4,4 şi 4,46, dar în interiorul căruia fluctuaţiile vor fi probabil ceva mai ample. Pe termen mediu contextul incert şi riscul depăşirii ţintei de deficit recent setată la 2,2% pot impulsiona EUR/RON chiar dincolo de maximul atins pe 1 mai, în pieţele offshore, la 4,46", a precizat Claudiu Cazacu, de la XTB.