LECTIA despre… invatamantul janponez. Poate luam in seama!

Știați că nu există Ziua Profesorului în Japonia?

Cum este „tratat” un profesor în Japonia:

– Salariul lui este aproape de ministru, și este cel mai mare din țară dintre toate locurile de muncă din Japonia

– Are imunitate diplomatică… Adică, nu poate fi închis, amendat, amendat decât dacă se dă aprobare din partea parlamentului japonez..

In Japonia profesorul are locuri speciale la metrou, cinema, teatru etc. și nimeni altcineva nu stă pe ele, cu excepția profesorului..

– Există piețe dedicate profesorilor ale căror prețuri sunt simbolice și susținute de guvernul japonez…

– Profesorul poartă insigna sigilată cu sigiliul împăratului pe piept și are dreptul să intre în orice serviciu public oficial…

Visul oricărei japoneze este să se căsătorească cu un profesor, conform referendumului organizat în Japonia.

Învățământul nipon domină clasamentul mondial de decenii întregi. 98% dintre tineri sunt absolvenți, iar rata analfabetismului este aproape inexistentă.

Câteva aspecte. NU povești. Poate-poate… luăm în seamă!

Demn de stiut:
1. Manierele inaintea stiintei

In scolile din Japonia nu se da niciun examen pana in clasa a IV-a (10 ani), doar teste mici. In primii trei ani de invatamant nu se pune accentul pe cunostinte, ci pe maniere si dezvoltarea caracterului. Copiii sunt invatati ce este respectul, blandetea, generozitatea, compasiunea, empatia, dreptatea, autocontrolul, curajul.

2. Anul scolar incepe la 1 aprilie

In vreme ce majoritatea scolilor si universitatilor incep anul academic in septembrie sau octombrie, in Japonia, luna aprilie marcheaza debutul anului scolar. Inceputul scolii este legat de un fenomen al naturii extraordinar – inflorirea ciresilor.

Anul scolar este impartit in trei trimestre – 1 aprilie – 20 iulie, 1 septembrie – 26 decembrie – 7 ianuarie – 24 martie.

Culegere pentru invatarea limbii engleze – Fise de lucru practice Clasele 0-IV

Culegere pentru invatarea limbii engleze – Fise de lucru practice Clasele 0-IV

Vezi AICI detalii

Teste distractive pentru clasa pregatitoare

Teste distractive pentru clasa pregatitoare

Vezi AICI detalii

Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a

Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a

Vezi AICI detalii

3. Elevii japonezi fac curat in scoala

In scolile japoneze elevii fac curat in salile de clasa, in sala de mese si chiar la toaleta. Conform culturii japoneze, oamenii trebuie sa stranga mizeria lasata in urma dupa o activitate. Elevii se impart in grupe de serviciu care se vor roti pe parcursul unui an.

Dupa ce vor vedea cat de greu este sa faci ordine, elevii vor pretui munca lor, dar si a celorlalti.

4. In scolile japoneze, pranzul este standard si se mananca in clasa

Japonezii acorda o atentie sporita sanatatii, de aceea mesele copiilor sunt echilibrate. Meniul copiilor este standardizat si elaborate de chefi si specialisti in domeniul alimentar. Clasele mananca impreuna cu profesorul lor pentru a dezvolta relatia dintre elevi, dar si dintre elevi si profesori.

5. Dupa scoala, workshop-urile sunt foarte populare

Pentru a intra la un liceu bun, elevii japonezi intra intr-o scoala pregatitoare sau participa la workshop-uri ale scolilor private. Dupa cele 8 ore de scoala, elevii japonezi participa la activitati extracuriculare, inclusiv in timpul vacantelor sau in weekend.