Lansare de album la BNR: Gaz de Romania

Finalul anului 2018 a adus un cadou așteptat specialiștilor și industriei de petrol și gaze din țara noastră, prin lansarea, la sediul Băncii Naționale a României, a albumului „Gaz de România: ediție ilustrată”, autori fiind Gheorghe Stănescu, Mihail Minescu și Cătălin Niță. Lucrarea face o introspecție în istoria de 110 ani de gaze naturale în România, în special în bazinul Transilvania.

 

Evenimentul a avut menirea de a aduce în prim planul atenției   impactul industriei de petrol și gaze asupra economiei și societății românești, organizatorii dorindu-și ca acțiunea să fie  o invitație la cunoașterea acestui univers fascinant. Programul evenimentului deschis de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cuprins o serie de 3 prezentări, susținute de tot atâtea personalități în domeniul petrolului și gazelor: profesorii Gheorghe Calcan, Dumitru Chisăliță și Vasile Iuga.

 

“După cum fiecare neam are un specific al sau (francezul e spiritual, englezul – conservator, germanul – calculat, românul – isteț, descurcăreț și poate ușor melancolic), la fel și economia fiecărui stat are un specific al său!

 

Dacă vorbim de specificul economiei românești, aceasta a fost o lungă perioadă de timp preponderant agrară, dar începând cu secolul al XIX-lea ea a devenit și industrială. Componenta cea mai vizibilă și, în mod cert cea mai spectaculosă, a fost cea petrolieră.

 

Prin saltul de la manufacturier la tehnic declanșat în anul 1857, avalanșa rafinăriilor, a metrilor forați, a prospecțiunilor geologice, a inovațiilor tehnice, a capitalului, a producției în creștere spectaculoasă până la 1900, au poziționat industria petrolieră românescă în vârful ierarhiei mondiale. Petrolul și ulterior și gazele naturale au constituit suportul cel mai consistent al modernizării societății românești în perioada interbelică.

 

După cea de-a doua conflagrație mondială, România a revenit în elita din domeniul petrolului și gazelor atât prin realizările din petrochimie, dar  mai ales prin echipamentele petroliere și petrochimice, produse și exportate cu marca „Made in România”, care au devenit veritabile brenduri mondiale. Nu trebuie să uităm de specialiștii români sau străini formați în România, care au dezvoltat industrii de petrol și gaze în multe țări din lume.

 

Omagierea Centenarului Marii Uniri impune o introspecție generală asupra devenirii noastre spirituale, culturale, sociale, economice și nu numai. Aceasta pentru a cinsti dar, cu siguranță, și pentru a cuteza … ! În acest cadru putem înscrie și evenimentul de astăzi, de a aduce în prim planul atenției, și într-un spațiu al referințialului național (BNR), impactul industriei de petrol și gaze asupra economiei și societății românești.

 

În cadrul evenimentului la care participăm încercăm să  surprindem un crâmpei din devenirea societății românești prin nervul său economic petrolier și să pătrundem în fascinanta istorie a petrolului și gazelor. Ne dorim ca evenimentul să fie de fapt o invitație la cunoașterea acestui univers fascinant”, a spus Mihail Minescu, unul dintre autorii lucrării și artizanul organizării acestui eveniment.

 

Sunt multe evenimente legate de gazele naturale românești de care trebuie să ne amintim, având în vedere poziția de prim rang ocupată de România în Europa și în lume privind extracția, transportul și prelucrarea acestora. Cel mai important este cel petrecut acum 110 ani: forajul efectuat în zona Sărmășel, la 26 noiembrie 1908, foraj încununat de succes prin găsirea unor importante zăcăminte de metan. Prima sondă de explorare și exploatare din bazinul Transilvania a fost realizată aici și reprezintă începutul dezvoltării unui sector economic esențial în dezvoltarea României moderne.

 

Istoria gazelor românești prezentată în sinteză în lucrare este însoțită de peste 200 de imagini de epocă, multe dintre ele aflate în cele două muzee naționale reprezentative (Muzeul Național al Petrolului din Ploiești și Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș), Biblioteca Universității Petrol-Gaze din Ploiești, dar și în colecțiile autorilor.

 

Prin intermediul acestui album, autorii și-au propus să scoată în evidență importanța pe care a avut-o industria de petrol și gaze naturale timp de peste un secol și necesitatea de a se acorda în continuare atenția cuvenită acestei bogății naturale care, printr-o valorificare superioară, va constitui o sursă reală de prosperitate a României.

 

Petrolul și, ulterior și gazele naturale, au constituit suportul cel mai consistent al modernizării societății românești în perioada inteberlică. După cea de-a doua conflagrație mondială, România a revenit în elita din domeniul petrolului și gazelor atât prin realizările din petrochimie, dar mai ales prin echipamentele petroliere și petrochimice, produse și exportate cu marca „Made în România”, care au devenit veritabile branduri mondiale. Nu trebuie să uităm de specialiștii români sau străini, formați în România, care au dezvoltat industrii de petrol și gaze în multe țări din lume.