Jurnal de jurnalist: Sarmalele, papanasii, vinul de crama…  atractii pentru strainii care viziteaza Sinaia. Sunt cerute special la mese!

Am mâncat la Sinaia recent în vreo două locuri. Rustice. Minunate. M-au atras mirosul de… tradițional, decorurile în lemn amintind de farmecul vechilor vile, dar și de arhitectura care a inspirat de-a lungul veacurilor peisajul sinăian și… modul de servire… „JOS PĂLĂRIA”. Bun… Logic, NU dau nume. Scopul nu e să fac reclamă!

Dar, na, ca jurnalist am ochiul și… urechea „formate” și aud și văd tot de jur-împrejur. Și mi-a atras ceva atenția în mod special. Mai ales că oriunde mergi în Sinaia, la terasă, la hotel, în parc… la Peleș… pe creste… e PLIN de turiști străini (nordici, nemți, britanici, italieni, ba chiar și americani… înnebuniți să stea la pensiuni rustice, să admire natura, să urce pe poteci…) Ei bine… în ambele locuri unde am mâncat bunătăți delicioase (scuzați, dar intenționat folosesc o expresie ușor pleonastică, dar n-am cum să exprim… ce impresie mi-au făcut… sarmalele, papanașii… sucul natural de mere, detaliile servirii mesei…), am avut… „norocul” ca la mesele dinprejur să se așeze ba americani (îi recunoști lesne după accent), ba nemți, ba… italieni. Cu toții au cerut (parcă erau vorbiți între ei!) „ceva tradițional, unic”. Iar… SARMALELE, PAPANAȘII, VINUL DE CRAMĂ, ARDEIUL USTURAT… le-au umplut pofta… într-atât încât familia de profesori universitari americani mi-a promis că de-acum încolo vacanțele de vară vor fi doar la Sinaia în România (după ce au comandat porții… duble de saramale, care spun dumnealor, „nu se compară cu nimic din ce au acolo, departe”, peste Ocean). Cât despre papanașii uriași… cei doi au spus că seamănă cu niște „castele”… delicioase!

Toate astea, cred eu, „SPUN” multe. Și ar trebui să fim mândri că încă uimim lumea cu bunătățile și tradițiile noastre!

foto: Prahova Business, Facebook