Jurnal de jurnalist: Hai sa fim un pic (sau… un pic MAI MULT) „zdraveni la cap”, sa pricepem ca avem nevoie de cultura

Hai să fim un pic (sau… un pic MAI MULT) „cu toate tiglele pe casă”, adică… „zdraveni la cap”, cum se zice. De ce spun asta?! Pentru că, recunosc, mă enervează teribil aceia care, atunci când avem norocul să dăm veste despre vreun festival, concert… la Ploiești, sar ca arși, scoși din sărite de „aruncarea banului pe fereastră”, de ceea ce spun ʼmnealor că ar fi…, în fapt, risipă și batjocură și scoatea în prim-plan a unor „tichii de mărgăritar” care n-ar aduce nimic bun, ci doar zgomot, zbânțuilă, dezmăț, „occidentalisme”, cheltuieli și… zgomot, dar și… atracții nocive pentru tineri și nu numai. Probabil n-au ascultat muzică în viața lor, probabil n-au mers niciodată la teatru, probabil că la școală au trecut la muzică, istorie și chiar la alte materii „ca gâsca prin apă”.

Da, știu, scriu mai dur mai „pe românește”, dar trebuie s-o lămurim!

Un oraș (și chiar un sat), o comunitate ARE NEVOIE de CULTURĂ. DE MUZICĂ. DE TEATRU. De socializare și educație, prin darul incomensurabil al evenimentelor culturale. Astea pun temelie acumulării de cunoștințe, comunicării, petrecerii timpului liber în mod… firesc, și ÎNVAȚĂ omul, fie el copil, tânăr, adult să îneleagă rotul muzicii al teatrului, al artiștilor, creează criterii valorice, pune la treabă „dialogul”… În fine, sunt multe, multe de spus. Dar ca să pimesc apostrofări și înjurături nu doar eu ca jurnalist, dar și pentru inițiatorii/organizatorii unor evenimente culturale de excepție, mi se pare deja că se depășesc anumite limite. Menționez că sudalmele le-am primit și pe contul meu personal de socializare, dar am fost și aprostrofat direct, pe stradă.

Da, monșer. AVEM nevoie de festivaluri, de cultură, de armoniile unor seri de neuitat care să ne învețe să trăim, să iubim muzica, teatrul, culorile, poveștile sub clar de lună (FĂRĂ DROGURI, FĂRĂ SCANDAL), în limita normalului și a decenței. Dacă tot țipăm că deh, suntem… METROPOLĂ.

P.S: Un „mic” exemplu: Festivalul de Teatru de la Avignon (în franceză Festival d’Avignon) este un festival internațional de teatru care are loc în luna iulie în orașul francez Avignon. A fost fondat în 1947 de Jean Vilar și René Char într-un efort de a extinde evenimentele culturale în afara Parisului. Prima ediție s-a desfășurat sub numele „Săptămâna artei dramatice” și a fost deschisă de o reprezentație cu piesa Richard al II-lea a lui William Shakespeare.

Festivalul durează trei săptămâni și este unul dintre cele mai mari evenimente de teatru din lume – în cadrul acestuia au loc aproximativ 400 de spectacole, iar în 2019 a fost vizitat de aproape 140.000 de spectatori. Programul este împărțit într-o parte „In”, care se desfășoară mai ales în curtea Palatului Papal, și un „Off” neoficial pe străzile orașului, unde evoluează diverse ansambluri de amatori și ansambluri experimentale. Olivier Py este directorul festivalului din 2013.

Foto: cvlpress.ro, Facebook, Prahova Business