ITM Prahova, controale la brutarii si service-uri auto

În perioada 21-26.09.2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat Campania naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase – cod CAEN 107 şi în domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor – cod CAEN 452.

Obiectivele campaniei au fost:

  • Identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile menţionate;  
  • Identificarea angajatorilor care utilizează munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea reglementărilor specifice.
  • Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate lucrând fără forme legale de angajare şi de a înregistra elementele acestora în Revisal.
  • Creşterea gradului de conştientizarea angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.
  • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniile menţionate anterior.
  • Eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare şi dispunerea luării de măsuri specifice pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei  de Covid-19.

Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au verificat un număr de 30 de agenţi economici, în rândul cărora au identificat 3 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă şi au aplicat amenzi în valoare totală 60.000 de lei. Totodată, inspectorii de muncă au mai constatat următoarele deficienţe: neînmânarea contractului individual de muncă salariatului; neactualizarea regulamentului intern; neacordarea sporului pentru munca prestată în week-end; neevidenţierea orelor de muncă prestate de salariat; lipsă negociere dată achitare salarii; nerespectarea HG 905/2017 cu privire la transmiterea încetării suspendării contractului individual de muncă, precum şi transmiterea de date eronate în Revisal.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost întreprinse 20 de controale în domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor şi 5 în domeniul fabricării produselor de brutărie şi produselor făinoase. Au fost aplicate 74 de sancţiuni contravenţionale (toate fiind avertismente) şi amenzi în valoare de 5000 de lei, iar pentru deficienţele constatate s-au dispus măsuri cu termene ferme de remediere şi pentru intrarea în legalitate. Printre deficienţele constatate amintim: neacordarea echipamentului individual de protecţie; echipamente fără verificare tehnică; neefectuare control medical prin servicii medicale de medicina muncii; căi de circulaţie nemarcate şi neeliberate de obstacole; pardoseala alunecoasă şi căi de circulaţie înguste.

De asemenea, inspectorii de muncă au verificat şi modul în care angajatorii au pus în practică măsurile dispuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii coronavirusului SARS-COV 2, în contextul epidemiologic actual, constatându-se o serie de nereguli, printre care amintim:

– lipsă triaj epidemiologic;

– lipsă dozatoare cu dezinfectant la intrarea în unitate;

– lipsă semnalizare şi indicatoare de avertizare şi interdicţie;

– instruire necentrată pe particularităţile activităţii desfăşurate.

Pentru aceste deficienţe s-au aplicat 11 sancţiuni şi s-au dispus măsuri pentru intrare în legalitate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reaminteşte atât angajatorilor, cât şi angajaţilor importanţa respectării normelor de  prevenire a infectării cu COVID – 19, îndemnându-i să  respecte cu strictețe măsurile dispuse, respectiv recomandate de autorități: spălarea mâinilor cât de des posibil cu apă şi săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool; triajul epidemiologic la intrarea în societate; utilizarea măştilor de protecţie; evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute; acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut; dezinfectarea periodică a suprafeţelor de contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool.