INEDIT: Asa ar fi trebuit sa arate Pelesul, in varianta initiala

AȘA ar fi putut să arate Peleșul. Aceasta ar fi fost propunerea inițială a arhitectului Wilhelm von Doderer (1825-1900), profesor la Technische Hochschule din Viena.

Orium ar fi, însă, Peleșul este și rămâne unul dintre cele mai fascinante castele din Europa și nu numai!

***

Castelul este construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol în anul 1872 după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan din zonă.

Construcţia a început în luna august a anului 1873 şi a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.

Prima etapă a construcţiei a fost finalizată în 1883 şi a necesitat fonduri de aproximativ 6, 5 milioane lei-aur (astăzi circa 50 milioane de dolari)

Aici se naşte în 1893 viitorul Carol al II-lea, primul moştenitor al tronului născut pe pământ românesc.

Sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate primele monede româneşti cu chipul regelui Carol I (monede interzise de suzeranitatea otomană).

Castelul, finalizat în 1914, are 170 de camere şi mai mult de 30 de băi. În plus, în jurul castelului au mai construite edificii adiţionale precum castelul Pelişor (ca reşedinţă pentru Ferdinand şi Maria), sau Foişorul (iniţial cabana de vânătoare a regelui Carol).

În Castelul Peleș, se află o sală de teatru cu 60 de locuri, plus loja regală.



sursa foto: WWW.SINAIA.GROUP