INEDIT: Am aflat povestea prajiturii Caraiman! A fost inventata pe Domeniul Regal de la Sinaia de un celebru bucatar

Muzeul Național Peleș ne dezvăluie povetea fascinantă a unui deliciu pe carecu toți îl savurăm: Între anii 1930 – 1940, Casa Regală a României a avut ca bucătar pe germanul Iosif Strassman. Elev al renumitului chef Auguste Escoffier, urmase cursurile celebrei școli de gastronomie Cordon Bleu din Paris și era specializat în bucătăriile franceză și italiană.

Ajuns în țară, a îndrăgit gastronomia românească. Susținut și de Regina Maria, preparatele neaoșe precum borșurile, sarmalele și tochiturile își făceau ușor loc  pe mesele regale.

Ei bine, AȘA A FOST: Rețeta delicioasei prăjituri Caraiman a fost inventată de Strassman în bucătăria de pe Domeniul Regal de la Sinaia, reprezentând un omagiu adus vârfului muntos, dar și principelui Carol, care, în perioada exilului parizian, își luase numele de Carol Caraiman.

Și pentru că suntem în weekend nu v-ar tenta… o prăjitură Caraiman?

*** Pentru aluat aveți nevoie de: 2 oua, 200 ml lapte, 100 gr. zahar, 50 ml ulei, 500 gr. faina,  1 praf de copt, esență de rom.

Crema se prepară din: 500 gr zahar tos, 80 gr faină, 300 gr nuci, 250 gr margarina, 1 litru de lapte fierbinte și  esență de rom

Pentru glazură sunt necesare: 150 gr ciocolată amăruie, 50 gr. de unt, 50 ml apă.

Mod de preparare

Pentru blat se  amestecă bine zahărul cu ouale, apoi se adaugă treptat laptele, uleiul, esența de rom și praful de copt.

Făina se încorporează ușor în compoziție până se obține un aluat ca de paine. Acesta se împarte  în 6 bucati si se coace fiecare foaie pe dosul unei tavi (unsa cu ulei și pudrată cu făină) timp de 10 minute, la 180 C.

Crema: se topește zahărul, apoi se adaugă  faina si nucile și se amestecă foarte bine. Crema se ia de pe foc și se adaugă laptele, puțin câte puțin. După ce s-a turnat tot laptele, crema se pune din nou pe foc, până când începe să se îngroașă. Dupa ce s-a răcit puțin, se adaugă margarina și se  amestecă totul foarte bine. 

Pentru glazură se topesc pe foc toate ingredientele și se amestecă bine până se omogenizează.

Prăjitura se asamblează foaie cu foaie și se lasă la rece timp de 4 ore.