In 2024, politistii prahoveni, implicati in identificarea si monitorizarea a 3.674 de stari conflictuale intrafamiliale. O statistica ce da de gandit!

În domeniul protecției victimelor violenței domestice, în anul 2024, polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au emis 139 ordine de protecție provizorii, fiind soluționate 385 de cazuri privind infracțiuni de violenţă domestică.

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Prahova de la începutul anului 2024, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate.

Demn de reținut este și faptul că acest dispozitiv nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor.

Potrivit Bilanțului prezentat zilele trecute de conducerea Poliției Prahovene, * În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 au fost desfăşurate activităţi de identificare/ monitorizare a 3.674 de stări conflictuale intrafamiliale, fiind consiliate 7.148 de persoane. Au fost organizate 867 de activități de prevenire a violenţei intrafamiliale prin informarea a 2.181 de cetăţeni, de către polițiști, privind comportamentul şi măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate de victimele violenţei familiale.

În unitățile de învățământ din județul Prahova, polițiștii Biroului „Siguranța Școlară au desfășurat activități și campanii, publicul țintă fiind reprezentat de 37.624 de elevi și 1.899 de cadre didactice, fapt ce condus la lipsa evenimentelor grave în cursul anului, în cadrul campaniilor Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizarea minorilor, Școala Siguranței TEDI, Campanie DSS / ICPC- conștientizare victimizare droguri, trafic de persoane, Siguranța Online, Plecatul de acasă nu e o soluție, precum și campania Siguranță pentru tineri: Construind împreună viitorul.

Totodată, pe linia prevenirii au fost desfășurate activități care au vizat diverse subiecte de interes și de actualitate în cadrul unor proiecte, programe și campanii precum: Scuzele nu schimbă realitatea, Programul local de prevenire a violenței domestice, Campanie acțiuni și criptomonede și Programul local de prevenire a criminalității informatice”