IMM – Finantari nerambursabile sau cum investim?

Deseori, povestea se intampla cam asa: intreprinzatorul afla cate ceva undeva despre fonduri UE, nerambursabile, sau tot felul de oportunitati de finantare care par floare la ureche, si daca tot se da, vrem si noi sa luam…. Pe drum constatam ca nu este chiar asa….Ideea este ca nu “ni se da”, ci logic este sa obtina finantare firme care au o viziune clara despre ceea ce vor sa faca, ce rezultate preconizeaza, cei care sunt siguri ca vor investi cu responsabilitate si cu eficienta banii intr-o dezvoltare reala a afacerii lor.

Cu alte cuvinte, banii care sunt accesati prin aceste finantari au natura capitalului investit, nu sunt nici pe departe “bani gratis” asa cum se mai vehiculeaza pe la noi.

Mai mult decat oricand, in aceasta perioada de “pauza impusa” de lipsa totala a finantarilor pentru IMM-uri, am avut foarte multe intrevederi cu antreprenori, cu manageri din firme, care doresc sa acceseze finantare nerambursabila.

Pentru ca am scris si am implementat destul de multe proiecte finantate din fonduri nerambursabile, dar am si evaluat o multime de proiecte, simt nevoia sa aduc in atentie 3 puncte cheie, care sa ajute intreprinzatorii sa inteleaga mai bine cand, pentru ce si cum sa solicite finantare.

1. In primul rand, nu vom mai vedea curand finantari pentru IMM-uri fara ca acestea sa aiba cofinantare (exceptii mai sunt in zona de cercetare). Solicitantul trebuie sa aiba capacitatea financiara sa asigure o parte din finantare (care va fi minim 10% din valoarea totala a proiectului si, in cele mai multe cazuri, va lua in calcul si TVA-ul aferent investitiei).

Deci, trebuie sa stiti ca fara efort financiar propriu nu se poate. Exista, insa, solutii de finantare, care trebuie analizate inca din etapa de scriere a proiectului, pentru a nu risca sa aveti un proiect aprobat dar pe care sa nu il puteti sustine.

2. Se urmareste rentabilitatea capitalului investit, ceea ce se concretizeaza in indicatori de rezultat, adica numar de locuri de munca nou create, cresterea cifrei de afaceri la un anumit nivel, obligatia de a reinvesti o parte din profitul obtinut etc.

Acesti indicatori sunt, de fapt, obligatii care tin de performanta afacerii dumneavoastra, obligatii asumate prin contractul de finantare, asumate atat pentru perioada de implementare, dar si pentru perioada de sustenabilitate.

Cu alte cuvinte, trebuie sa fiti siguri pe modelul dumneavoastra de business ca este fezabil, ceea ce a fost cuprins in Planul de afaceri trebuie respectat, in caz contrar sumele primite vor trebui restituite.

3. Capacitatea operationala de care dispuneti este foarte importanta si de altfel se descrie chiar in cererea de finantare (si am avut dezamagirea sa gasesc nenumarate proiecte cu copy-paste si fara nici o legatura cu businessul care se doreste finantat). Ea se refera la resursele de care dispuneti, si in special la resursa umana care va sustine implementarea proiectului.

Astfel, aveti nevoie de un responsabil sau manager de proiect care sa planifice si sa urmareasca desfasurarea activitatilor prevazute in proiect, sa asigure respectarea termenelor prevazute in contractul de finantare, un responsabil cu achizitii, care sa cunoasca si sa respecte cerintele legate de achizitionarea celor prevazute in proiect (pe aceasta zona apar foarte multe corectii), un contabil sef care sa respecte intocmai legislatia financiar contabila in vigoare si sa tina evidenta contabila distinct pentru ceea ce se deruleaza prin proiect.

Si, mai ales, aveti nevoie de un consultant care sa va acorde asistenta de la scrierea proiectului, pana la raportul final de progres, ca sa va asigurati ca nu veti avea corectii financiare sau nu riscati sa dati ulterior bani inapoi.

Rubrica oferita de Kredo Management Ploiesti
Consultanta accesare si implemntare fonduri europene
Consultanta si training in management