FRIGE TOT! COD GALBEN DE CANICULA in Prahova!

Meteorologii au emis pentru ziua de astăzi, 26 iulie, pentru persistenţa valului de căldură. Prahova rămâne sub cod galben, iar disconfortul termic este deosebit de accentuat.

Pe parcursul zilei, canicula se va extinde în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius.

Autoritățile transmit, în acest context, re͟c͟o͟m͟a͟n͟d͟ă͟r͟i͟ ͟g͟e͟n͟e͟r͟a͟l͟e͟ ͟p͟e͟n͟t͟r͟u͟ ͟p͟o͟p͟u͟l͟a͟ţ͟i͟e͟. Și… NU STRICĂ SĂ LE LUAȚI ÎN SEAMĂ!!!

– Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

– Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

– Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine);

– Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

– Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

– Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

– Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

– Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

– Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

– O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

– Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

– Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

– Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Detalii despre avertizările meteo pe: https://www.meteoromania.ro/

În această conjunctură, a… „fierbințelii” care a cuprins întreg județul și nu numai, atrag atenția cel puțin două situații fatale, soldate, așadar cu decese, în weekend, la care maim ult ca sigur, a contribuit și atarea generate de caniculă:

*Sâmbătă dimineață, un bărbat din Ploiești  fost declarant decedat de echipajul ambulanței sosit în încercarea de a-l salva, pacientul de numai 48 de ani, intrat în Stop cardio-respirator, având patologie cardiaă dar și pulmonară.  

*La interval de cca 24 de ore, duminică dimineață, o ploieșteancă de 90 de ani, intrată, de asemenea în stop cardio-respirator, și-a pierdut viața.