FOTO UNICAT: Forarea unui put de sonda la Bustenari, in 1926

Judetul AURULUI NEGRU: Memoria vremurilor reține că petrolul (păcura) a început sǎ fie exploatat la scarǎ industrialǎ în Telega la sfârșitul sec. XIX. Extracția de petrol din raza satului Buștenari a fost prima din România și una din primele din lume.

Iată, avem acum, dezvăuit un instantaeu DE COLECȚIE ce surprinde forarea unui puț de sondă petroliere la Buștenari în 1926.

 Fotografia a fost postată pe pagina Prahova Secreta.

Buştenari este un sătuc pitoresc cu numai 516 locuitori (la Recensământul 2021) aparţinând alături de alte trei (Meliceşti, Doftana, şi Tonteşti) de comuna Telega atestată documentar din 1562. Este aşezat subcarpatic la o altitudine de 530 m dar cum casele sunt răspândite în văi şi pe dealuri, poate fi o diferenţă de nivel între ele şi de cca 100m.

 „Între 1865-1895, producția schelei a oscilat între 210 tone și 10.000 de tone anual. În 1897, din Buștenari se extrăgeau 47.892 de tone de petrol, ceea ce însemna nu mai puțin de 60% din ceea ce se extrăgea în întregul județ Prahova. Având în vedere acest adevărat boom, satul a primit de-a lungul timpului vizitele unor mari personalități politice ale timpului”, consemna, oarecând, Codruț constantinescu într-un articol publicat în „Dilema Veche”. Potrivit aceleiași surse, în septembrie 1909, Regele Carol I și Regina Elisabeta vizitau cu automobilul, venind dinspre Sinaia, „exploatările de petrol din Buștenari și Cîmpina”, însoțiți fiind de principele George V. Bibescu, Al. Djuvara, ministrul Industriei și Comerțului, precum și de C.D. Anghel, prefectul județului Prahova.