FOTO-UNICAT: Bogdan Petriceicu Hasdeu cu sotia, la celebrul castel din Campina

Bogdan Petriceicu Hașdeu cu soția, Iulia, la castelul din Câmpina. Celebra clădire a fost construită 1894-96 în amintirea copilului lor genial, dispărut la 18 ani (1888).

Foto 1 aici: artindex/ Castelul Iulia Hasdeu din Câmpina.

 

*** Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit între 1888 și 1891 primul templu pentru Iulia, în cavoul din cimitirul bucureștean „Bellu”. Între 1894 și 1896 a înălțat Castelul „Julia Hașdeu”, după planuri desenate de el însuși, inspirate, după cum ne asigură, de spiritul nemuritor al copilei. Manuscrisele arată că planul inițial al Castelului era altfel conceput, asemănându-se cu cel al unei catedrale.

Treptat, el a fost modificat până la forma finală: trei turnuri de piatră, crenelate, cel din mijloc fiind domul care adăpostește templul. Existau lângă turnul din stânga două contraforturi între care circula un lift pentru urcarea merindelor la terasa medie, acolo unde omul de știință obișnuia să petreacă ore în timpul zilelor călduroase. Ușa de piatră, pe care se observă stema familiei Petriceicu, deviza familiei Hasdeu („Pro fide et patria”) și cuvintele lui Galileo Galilei („E pur si muove”), se rotea în jurul unui ax și reprezenta intrarea principală în Castel.

 

Este flancată de două tronuri de piatră pe care sunt săpate cele șapte reîncarnări importante ale Juliei, cele douăsprezece legi și simbolurile pitagoreice (pentagrama și cele șapte cercuri). Pe fiecare tron se află câte un sfinx feminin, păzitor al intrării. Deasupra ușii se găseste Ochiul Lumii, iar pe creneluri se poate citi o dată: 2 iulie, data la care B.P. Hasdeu obișnuia sa le aniverseze simbolic pe cele două Iulii ale sale: soția și fiica. Ușile laterale sunt prevăzute cu grilaje simbolizând Soarele, de aceea ele erau pictate în galben și albastru spre verde.

 

 

 

Surse foto: REgii noştri; Prahova Business