Oamenii ăștia, gospodari de soi în cel mai bun sens, din IZBICENI (țineți minte numele ăsta din miezul Olteniei) și-au făcut o tradiție de ceva ani să vină pe Platoul Halelor Centrale din Ploiești să-și vândă roadele, Altfel spus, să bucure pofta ploieștenilor cu minunile din grădinile și solariile lor. În ciuda secetei,a inudațiiilor, a trudei zi-lumină, oamenii ăștia aduc la piață o adevărată bogăție! Acum îi găsiți cu un munte de roșii dulci pe care aproape că le mănânci ca pe mere de bune ce sunt! Și mai știu a schimba și-o vorbă și-un zâmbet cu mușterii și chiar sunt ploieștenii care îi caută și cumpără acum roșii iar mai spre toamnă gogoșari sau castraveți de la dumnealor.
Ce trebuie știut?! Comuna Izbiceni, formată dintr-o singură localitate, ce poartă același nume, este situată pe malul drept al râului Olt, în câmpia Romanațiului, o sub-ramură a câmpiei Olteniei, (Vintilă Mihăilescu, 1966) în partea de sud-est a fostului județ Romanați, inclus în 1968 în județul Olt.
În Izbiceni sunt cultivate aproape 600 de hectare de solarii cu legume, majoritatea cu roşii. 99% dintre localnicui sunt legumicultori și se mîndresc cu asta. Aici s-a înstăpînit și un Festival al Roșiilor, care marchează în luna iunie și prima atestare documentară a localității, într-un hrisov al domnitorului Alexandru al II-lea, din 14 iunie 1568.