EXCLUSIV: „Ratacit” parca, din alte vremuri, un blazon cu lei pare sa transmita un mesaj! Pe strada Romana din Ploiesti

Undeva, pe strada Romană din Ploiești. Pe „colțul” unei căsuțe vechi,un frontispiciu rămas caprin minune acolo, sus… și care aprecă ar vrea să transmită un mesaj din… alte vremuri: un blazon cu lei, cumva… în neconcordanță cu ceea ce este acum micuța clădire…  posibil,oare să ne spună acest blazon că acolo a locuit, cândva, o familie din elita Ploieștilor sau care iubea elementele de arhitectură inspirate din noblețe și eleganță? Dacă o iei la pas pe strada amintită, e imposibil sănu-ți ataragă privirile acest pitoresc blazon.

 Leul este, în primul rând, un simbol al puterii. Faptul că e un animal nocturn îl asociază cu simbolul autorității și stăpânirii asupra subconștientului. Este interesant că a fost și un simbol animal solar în multe culturi străvechi. Așadar, întrucât reprezintă atât noaptea, cât și ziua, ne transmite un mesaj simbolic al menținerii unei judecăți echilibrate și sănătoase.

Alte simboluri ale leului sunt curajul, conducerea, regalitatea, demnitatea, justiția, înțelepciunea, onoarea, dar și ferocitatea.

În Egipt, leul era asociat cu căldura feroce a soarelui și era văzut asemeni lui Sekhmet, zeița egipteană cunoscută drept Ochiul lui Ra. Ra era puterea divină care proteja binele și anihila răul. Totodată, se credea că leul stăpânea peste inundațiile anuale ale Nilului, deoarece acestea concideau cu intrarea soarelui în constelația Leului.    

Leul (leii) reprezintă/ amintește un simbol heraldic al regalitatii, provenit din traditia monarhica franceza, larg raspândit

***Un blazon este un simbol sau o emblemă a unei familii,a unei persoane sau chiar a unei organizații.Istoria blazoanelor a început în Evul Mediu în Europa,atunci când cavalerii au început să-și adauge diverse decorațiuni la armurile lor.Datorită acestor decorațiuni oștenii puteau face mai ușor diferența dintre propriile trupe și oștirea dușmană pe câmpul de luptă.Prezența blazoanelor îi ajută deasemenea pe spectatori să-i deosebească pe cavaleri în timpul întrecerilor cavalerești (turniruri).Elementele componente ale unui blazon sombolizau realizările familiei respective și erau trecute de la o generație la alta.Blazoane mai sunt alcătuite și astăzi de persoane special pregătite în acest sens care poartă numele de heralzi,iar procesul este numit artă heraldică.

Componentele unui blazon:

Fiecare blazon are o combinație unică de culori și simboluri. Pozițiile diferitor elemente componente sunt descrise în termeni speciali,cum ar fi sinister (stânga) și dexter (dreapta).