EXCLUSIV: Povestea trenului german de la Buda, comandat de un… ofițer care în civilie fusese profesor de matematică

Joi, 1 August 2019, inimoșii membrii ai Asociației AeRoHistoria a făcut un important popas la Ploiești. Pentru a rememora o zi istorică ce a schimbat viața… unui continent. Mai exact, membrii asociației, împreună cu gazdele, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova și Consiliul Județean Prahova au oferit Ploieștilor și ploieștenilor un necesar recurs la memorie, un eveniment dedicat împlinirii a 76 de ani de la Operațiunea „Tidal Wave” 1 august 1943.

În sine, o extraordinară și complexă lecție de istorie… dincolo de manual, care, împreună cu o expoziție tematică (surpriză)- extrem de generoasă prin multitudinea și specificul exponatelor- zeci de artefacte grăitoare, a generat și un simpozion unde a fost prezentată istoria Operatiunii „Tidal Wave”, avioanele și uniformele participanților în marea bătălie.

Dincolo de prezentări, dincolo, de fotografii și exponate, povești. Povești încă vii în memoria istoricilor și a martorilor acelor vremuri marcate de tragism și întâmplări-unicat, povești care compun istoria unor clipe, ore și zile care au schimbat pentru totdeauna lumea, de aici, de a Ploiești, patria aurului negru.

Ei bine, printre multele mărturii din acele vremuri de război, am aflat povestea unui tren blindat german care staționa în gara Buda (către Florești), pe o linie specială, numai a lui… când situația o impunea, trenul se deplasa la Periș, unde, de asemenea, avea o linie a lui, specială, camuflată într-o lizieră. Se spune că acel tren avrea drept comandant un vajnic ofițer superior german, extrem de riguros, care „umbla cu rigla și compasul la buzunarul de la piept, lângă decorații”, fiind, la origine, un renumit profesor de matematică. „Calcula fecare mișcare a trenului, fiecare poziție de tragere, fiecare posibil atac inamic, cu o rigoare ieșită din comun. De aceea părea că acel tren nu va fi învins de nimeni, niciodată. Până într-un ceas când cineva mult mai iute la minte, i-a aruncat o bombă fix sub grătarul din față…”

Un tren pe care îl știau toți cei din zonă, o poveste și o mărturie… ca multe altele… Cum ar fi, de exemplu, gropile făcute bombele căzute, la un moment dat, pe strada Popa Farcaș din Ploiești, pe care apoi, localnicii le-au acoperit 9în chip de podețe) cu resturi din gardurile gospodăriilor din zonă, pentru ca să se poată circula cu căruța sau cu… puținele mașini de la acea vreme…

  • În cadrul expoziției dedicate Operațiunii „Tidal Wave”, printre numeroasele exponate, se numără și un far original al trenului german de la Buda.

foto ilustrație; sursa foto: Click

Ei bine, printre multele mărturii din acele vremuri de război, am aflat povestea unui tren blindat german care staționa în gara Buda (către Florești), pe o linie specială, numai a lui…