EXCLUSIV: Mesterul cu suflet de sat care face din Donite in miniatura si opincute sculptate in samburi de masline, martisoare minunate

Mărțișorul, sau ,,cap de primăvară” așa cum este cunoscut în județul Prahova, reprezintă simbolul primăverii, al iubirii și al revenirii la viață. Are rolul de a proteja ,,omul, casa și gospodăria acestuia” , ,,este aducător de noroc și sănătate pe tot parcursul anului”. Firul mărțișorului se mai numea și ,,funia timpului”. Șnurul de mărțișor, format din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarnă, căldură-frig, lumină-întuneric.

Mărțișorul se poartă în funcție de zonă de la 1 martie până la Măcinici sau până la sfârșitul lunii martie. Din 2017, tradiţia binecuvântatului nostru Mărțișor este inclusă în lista patrimoniului imaterial al UNESCO.

 Ei bine, AZI numai, mai găsiți în centrul Ploieștilor, În micul Târg al Mărțișoarelor tradiționale, micile dar fascinantele capodopere ale unui inspirat ploieștean  care din lemn, din nuci, semințe sau chiar sâmburi de măsline, dă naștere creațiilor sale. Cu taina mâinilor sale meștere.

Sunt aici viori și chitări în miniatură, opincuțe sculptate în sâmburi de măsline, donițe în miniatură, linguri de lemn sculptate cu simboluri din tradiția neamului, coșulețe cu flori imortele, obiecte de grădinărit în miniatură… totul ca într-o adevărată galerie de artă.și nu, nu folosim cuvinte mari, ci vă spunem exact ceea ce inspiră mărțișoarele și darurile pregătite de acest meșter neîntrecut.

 DA! Avem oameni inspirați care merită apreciați și promovați!