EXCLUSIV: Fireproof Team Ploiesti – campioana nationala la Salvare de Suprafata

A cincea ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, desfăşurată la sediul INSEMEX Petroşani, s-a bucurat de un real succes, iar organizatorii competiţiei, Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă, INSEMEX Petroşani şi Compania Naţională a Huilei, spun că a fost o ediţie mai reuşită decât cea de anul trecut, în condiţiile în care şi dificultatea probelor a crescut.
Concursul, la care au luat startul opt echipe, a fost structurat pe două secţiuni, respectiv faza de salvare subterană şi cea de suprafaţă, iar participanţii au avut de trecut mai multe probe, prin care le-a fost testată priceperea în cazul unor intervenţii reale. Pentru desemnarea câştigătorilor s-a pus accentul nu atât pe timpii de parcurgere a traseului, cât pe acurateţea intervenţiei.

La categoria salvatorilor de suprafaţă s-au confruntat patru echipe cu tradiţie, respectiv Metrorex Bucureşti, Electrocentrale Craiova, Fireproof Team Ploieşti şi Falck Fire Service. Pentru a treia oară în cei patru ani de participare consecutivă, cea mai bună echipă a fost Fireproof Team – Compania Lukoil, care a primit felicitări la scenă deschisă din partea conducerii Companiei Naţionale a Huilei şi a INSEMEX Petroşani, precum şi din partea membrilor comisiei de arbitraj.

„Concursul a fost unul intens, dur şi foarte strâns din punct de vedere al timpilor celor patru combatante. În 48 de minute se urcau nişte scări cu frânghie între nivele, făcându-se cercetare şi căutarea victimelor în tuneluri, se verificau încăperi şi zone în care sunt substanţe toxice, fum, peste tot purtându-se masca de oxigen şi aparatul Drager, ceea ce a îngreunat misiunea salvatorilor”, a spus Alexandru Parepeanu, Directorul General al Firepoof Team, echipa câştigătoare.

În cadrul concursului există şi o probă de prim ajutor medical în care sunt depistate una sau mai multe victime, cărora li se acordă primul ajutor, ele fiind găsite în stop cardio-respirator. După ce a fost resuscitată, victima trebuie scoasă din zona periculoasă şi transporată pentru a-i fi acordată asistenţă medicală complexă. La acest concurs situaţia a fost una inedită, pentru că a fost necesar ca victimei să-i fie puse masca de oxigen şi aparatul Drager.

„Dificultatea din aceste concursuri este bună, căci ne ajută în dobândirea unor cunoştinţe noi în domeniul salvării”, a mai spus Parepeanu, care a ţinut să evidenţieze suportul total pe care echipa sa l-a primit din partea conducerii Petrotel Lukoil, reprezentată de Directorul General – Andrey Bogdanov.

Echipa de profesinişti de la Fireproof Team care s-a deplasat la Petroşani a fost compusă din: Mihai Postu, Cosmin Petre, Daniel Durbacea, Romulus Oprica, Daniel Ioniţă, Marian Ciobanu, fiind însoţită de Şeful Staţiei Salvare Gaze – Gabriel Pascu şi de Directorul General Adjunct – Iulian Ionete.

Despre organizatori, directorul general al Fireproof Team a spus că au fost o echipă cu inimi de aur puse în slujba oamenilor, ea fiind compusă din: Dr. Ing. Constantin Jujan – Director General Compania Naţională a Huilei; Dr. Ing. Constantin Lupu – Director General INSEMEX Petroşani; Dr. Ing. Artur Găman – Preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă; ing. Zamfir Dacian – Director SSM la Compania Naţională a Huilei; Dr. Ing. Pupăzan Daniel – Şef Staţie Salvare INSEMEX.

La evenimentul de la Petroşani, printre invitaţii de onoare s-au numărat Dr. Ing. Nicolae Voinoiu – Inspector de Stat în cadrul Ministerului Muncii şi preşedinte de Onoare al Asociaţiei Salvatorilor din România (un profesionist care participă activ la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi analiza tuturor evenimentelor din subteran încă din 1994); Dr. Ing. Bratu Dantes Nicolae – Inspector General de Stat în Ministerul Muncii; Prof. Dr. Ing. Popa Ion – Coordonator Disciplinar Managementul Situaţiilor de Urgenţă, Expert evaluator CECAR, Evaluare şi audit de mediu.