EXCLUSIV: Ansamblul Perinita al Centrului Judetean de Cultura Prahova- lectie de romanism in Muzeul Satului, la ceas de sarbatoare. Intereseaza pe cineva?!

Ansamblul Perinița al Centrului Județean de Cultură Prahova, de Ziua Satului Românesc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Mai mult decât… spectacol. Tradiție. Asumare a transmiterii Folclorului din generație în generație, asumare a unuia dintre cele mai frumoase lecții despre românism în pași de joc, în pașii unor tineri care, iață în loc să stea înghesuiți în sălile de jocuri sau contorsionați cu iphone-ul în mână, să-și lipească ochii de tik-tok sau cine mai știe ce aplicații, duc în inimile semenilor sămânța divină a tradițiilor. Umplu și educă!

 CINSTE LOR! Merită cunoscuți, merită promovați!

***

Folclorul muzical constituie dou ramură defnitorie pentru cultura muzicală autohtonă. Încă din timpuri imemoriale, acesta păstrează un arsenal artistic valoros, bogat şi divers, ale cărui izvoare iniţiale au fost şi sunt alimentate permanent de vigoarea experienţelor culturale ce sau suprapus treptat și au progresat necondiționat către o transpunere la nivel academic.

Este un adevăr astăzi larg recunoscut că la temelia muzicii autohtone se găsește melodia populară. Iar această realitate este valabilă pentru tot firul evoluției artei muzicale. Însuși marele George Enescu, un împătimit al folclorului din întregul areal românesc, afirma că „din ce în ce mai mult începem să devenim conștienți de tezaurul uriaș al folclorului”, precizând, totodată, că „aici este viitorul muzicii noastre”. Așadar, atât din perspectiva creatorului, cât și din cea a interpretului, înțelegerea operelor desprinse din filonul etnic presupune o cunoaștere adâncă a folclorului, a semnificației sale.

Foto: Bogdan Goean