Eveniment DE COLECTIE: „Galeria Arhitectilor Pelesului – Domeniul Regal Sinaia, de la proiect la capodopera (1873-1914)”

Vila Șipot, edificiu cu o poveste impresionantă în rândul clădirilor de pe Domeniul Regal Sinaia, găzduiește, în premieră, o expoziție – eveniment.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș deschide prima expoziție organizată vreodată în această vilă care a fost „casa” arhitecților regali, la începutul secolului XX.

„Galeria Arhitecților Peleșului – Domeniul Regal Sinaia, de la proiect la capodoperă (1873-1914)”, un proiect al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP), co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), vă va purta într-o călătorie în timp, la răscrucea secolelor XIX și XX, în atelierele celor care au gândit și pus în operă viziunea Regelui Carol I, fondatorul Domeniului.

DESCOPERIȚI ȘI CONTEMPLAȚI: Fotografii vechi, schițe, planuri și machete, piese de arhivă puțin cunoscute dezvăluie evoluția Domeniului Regal de la momentul în care Regele Carol a cumpărat, din fondurile personale, un teren pe Valea Peleșului, până la 1914, când în jurul Castelului Peleș se întindea, deja, un ansamblu arhitectural și peisagistic spectaculos.

Deschisă pe data de 21 august, cu o zi înainte de „ziua de naștere” a Castelului Peleș (a cărui piatră de temelie a fost pusă pe 22 august 1875), expoziția marchează începutul unei noi etape în întreaga istorie de 120 de ani a Vilei Șipot (Casa Arhitecților).

Proiectată în anul 1900, vila a servit ca birou al serviciului de arhitectură dar și ca reședință pentru Arhitectul Șef al Casei Regale la vremea respectivă – Karel Liman. Este locul unde au fost create planurile care, la începutul secolului XX, au dezvoltat Domeniul Regal Peleș și l-au transformat în ceea ce admirăm astăzi.

Galeria,  o inițiativă de nota 10, trebuie să recunoaștem, ne poartă prin munca de creație și măiestria arhitecților care au metamorfozat o pădure neumblată într-o capodoperă impresionantă prin echilibru estetic, integrare în peisaj, coerență stilistică și inovații tehnologice (cee ace ar trebui să fie o LECȚIE pentru prezent și pentru viitor).

Expoziția temporară va putea fi vizitată la fiecare sfârșit de săptămână, de vineri până duminică (10:00-13:00 și 14:00-17:00) și se va închide pe 25 octombrie.

Evenimentul este organizat de inimoșii Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Intrarea este gratuită.

Accesul se face numai în grupuri de maxim 10 persoane.

Rezervări pentru vizite de grup se pot face la asociatia@patrimoniupeles.ro