E toamna iar si ei, brumarii si plini de har ne-ndeamna sa le aflam tainele: STRUGURII milenari

E toamna iar si, doldora de dulceata si aroma, strugurii, cu bobul plin de har, umplu viile si mesele,  mai apoi butoaiele cu… deliciosul must si cu vraja vinului.

***

Într-o piaţă care a produs aproximativ 3,9 milioane de hectolitri de vin în 2022 şi a avut vânzări de peste 2 miliarde de lei, veniturile ar putea creşte, având în vedere că în primele şase luni din acest an preţul vinului a crescut cu 6%, conform datelor de la INS.

Producţia de struguri din acest an este promiţătoare şi ar putea să o depăşească pe cea din 2022, de 808.000 de tone, România rămânând astfel în topul celor mai mari cinci producători de struguri din Uniunea Europeană, potrivit specialiștilor carese arată, iată, optimiști.

Haideti, acum, la ceas de toamna aurie, sa aflam tainele strugurilor, fructul care „scrie istorie” de mii de ani…

Cu o valoare nutritiva mare, strugurii sunt cunoscuti pentru beneficiile lor. Strugurii pot fi folositi pentru a vindeca diverse probleme de sanatate, cum ar fi astmul, bolile de inima, constipatia, indigestia, migrenele, bolile de rinichi, boala Alzheimer si oboseala.
Strugurii cresc nivelul de acid nitric in sange si impiedica dezvoltarea cheagurilor de sange, care reduc astfel atacul de cord. Sucul de struguri reface continutul de fier din organism si previne oboseala. Strugurii, ei, boabele pline de har, au, de asemenea, proprietati anticancerigene si activitate antibacteriana.
In compozitia acestui fruct legendar intra vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, ca si saruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom. 

Un kilogram de struguri echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale. Puterile miraculoase ale strugurelui se datoreaza si bioelementelor: enzime, substante radioactive. 

Struguri contin 73% apa si 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloza, pectina, acid tartric liber.

Iata si cateva detalii demne de stiut despre struguri:

*Strugurii sunt de diferite culori: alb, rosu, negru, albastru, verde, violet si auriu. Strugurii”albi” sunt de fapt verzi.

*Exista peste 8.000 de soiuri de struguri in intreaga lume.
Strugurii sunt in top zece al celor mai preferate fructe din lume, alaturi de rosii, mango si banane.
*Strugurii din punct de vedere botanic sunt clasificati ca fructe de padure.

*Potrivit www.petitchef.ro, o persoana mananca in medie 3,6 kilograme de struguri pe an.
*Un alt fapt extrem de interesant ar fi ca exploratorii spanioli au introdus fructele in America in urma cu aproximativ 300 de ani. Productia de vin din struguri inceput din anul 5000 î.Hr.
*Este nevoie de aproximativ 2,5 kilograme de struguri pentru a face o sticla de vin.
*Industria de struguri produce la nivel mondial de peste 72 de milioane de tone pe an.
*Australia produce 1,4 miliarde de litri de vin pe an.
*Stafidele sunt struguri dulci, uscati. Uscarea se intampla in mod natural atunci cand strugurii sunt lasati in lumina soarelui.

Trebuie cunoscut, de asemenea, ca legendra cultura a vitei de vie si productia vinului au o istorie de aproape 7000 de ani. Cele mai vechi dovezi arheologice plaseaza inceputurile acestor indeletniciri in Mesopotamia antica si mai apoi in regiunile Georgiei, Armeniei si Iranului de astazi. Vechii egipteni isi inregistrau recolta de struguri pe peretii mormintelor si chiar isi inmormantau faraonii impreuna cu sticle de vin pentru ca acestia sa isi poata distra oaspetii in „viața de apoi”. In Grecia antica, vinul era considerat o bautura de elita, iar romanii l-au inclus in dieta lor, determinand astfel aparitia si dezvoltarea industriei vinului. 

foto: Facebook, ziare.com