E OFICIAL: Certificatul de cazier judiciar se va putea elibera si electronic

Marți, 3 ianuarie 2023, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care certificatul de cazier judiciar se va putea elibera și electronic.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”, se menționează în lege.

Concret, printr-un ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

De precizat, în acest context, că, lun atrecută,mai exact pe 7 Decembrie 2022, legea a fost adoptată de Camera Deputaților, cu 250 de voturi „pentru”, două „contra” și două abțineri.

Certificatul de cazier judiciar este documentul eliberat persoanelor, care atestă situația judiciară a acestora și este valabil 6 luni de la data eliberării.