DUO HESPERUS ne invita sa ne bucuram de savoarea Chitarei! CONCERT DE EXCEPTIE

„În paşi de dans…” la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”: Concert de chitară. Un SUPER-EVENIMNET, de neratat!

DUO HESPERUS (Costin Soare / Ioan Bănescu)

Duo HESPERUS, format din chitariștii Costin Soare, unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, și Ioan Bănescu, unul dintre cei mai talentaţi chitarişti din tânăra generaţie, concertează miercuri, 22 mai, începând cu ora 17, la Muzeul de Artă din Ploieşti. Cei doi muzicieni au pregătit un program spectaculos cuprinzând dansuri din repertoriul tradiţional de duo de chitare, alături de lucrări scrise de compozitori români: de la energicele Dansuri gitane de Joaquin Turina la armoniile jazzistice din Flori de Jazz-o-mie de George Păiş, de la Suita de Tango-uri compusă de argentinianul Astor Piazzolla la Dansurile populare româneşti re-imaginate de Sabin Drăgoi. Vă invităm la un recital plin de culoare, în compania a doi muzicieni rafinaţi, pentru a vă bucura de vocea inconfundabilă a „minunatei orchestre în miniatură” care este chitara clasică.

Costin Soare și Ioan Bănescu au concertat pentru prima dată împreună în august 2020 în cadrul Sommerfest Rădăuți, iar de atunci au apărut pe scena Festivalului Internaţional „Serile de chitară” (ed. a X-a şi a XI-a), în cadrul Festivalului Musica Barcensis, la Palatul Suţu, în cadrul Stagiunii „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, la Filarmonica Braşov, Biserica Evanghelică Sf. Margareta, Mediaş, Ateneul din Tecuci, Pavilionul Marcel Guguianu, Bârlad, Biserica Anglicană din Bucureşti ş.a.m.d.

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în perioada 2002-2023), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.

Cu o experienţă de 12 turnee (inter)naţionale la activ (peste 80 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China – în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violonistul Valentin Şerban, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actriţa Daniela Nane), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, iar al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” – Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 9 recitaluri peste 25 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună.

În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.

Ioan Bănescu este doctorand în cadrul Universității de Muzică din București, fiind unul dintre tinerii chitariști români cu o intensă activitate concertistică, pasionat deopotrivă de repertoriul tradițional al instrumentului și de muzica contemporană. În anul 2020 a beneficiat de o bursa Erasmus care i-a permis sa studieze la facultatea “Bela Bartok” din Szeged, Ungaria alături de prof. David Pavlovits. Timp de doi ani, a fost bursier al programului “Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României.

A participat la concursuri naționale și internaționale , obținând premii importante, printre care: premiul I la “King’s Peak International Music Competition”, SUA, Premiul II la “10th International Music Competition Belgrade”, Serbia, Premiul I la concursul “Bursa Kitharalogos”, Premiul I la Festivalul Internațional “Les Etoiles de Paris”, Franța, premiul I la Concursul National „Ada Ulubeanu” organizat de Fundatia „George Enescu”, premiul I la Concursul National „Dan Cumpătă” organizat de Fundatia „George Enescu”, premiul I la Concursul International de Interpretare „George Georgescu” Tulcea.

A susținut recitaluri solo sau în cadrul unor ansambluri camerale în ţară, pe scene importante cum ar fi: Muzeul Național “George Enescu” (București și Sinaia), Castelul Peleş, Sala Thalia din Sibiu, Palatul Suțu etc., dar și în străinătate (Elveția și Ungaria)

A luat parte la numeroase cursuri de măiestrie sub îndrumarea unora dintre cei mai apreciați profesori și interpreți din lume, precum: Marcin Dylla, Reinbert Evers, Andras Csaki, Matteo Mela, Lorenzo Micheli, Pablo Marquez, David Pavlovits, Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Rémi Jousselme, Carlo Marchione și Rafael Aguirre.

Dechideți-vă inimile și primiți muzica!