DSVSA Prahova a demarat campania pentru punctele gastronomice locale

Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranță a Alimentelor (DSVSA) Prahova a demarat o campanie de informare cu privire la viitoarele puncte gastronomice locale.

Punctul gastronomic local reprezintă un nou concept care va fi implementat din 2018, la nivelul localităților cu potencțial turistic. Conceptul, spun reprezentanții ANVSA, vizează înființarea de unități de alimentație publică de tip familial, care să ofere produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografie ale României, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

„Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Meniul va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile, prin metode de preparare, pe cât posibil, tradiţionale. Alimentele trebuie să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic. Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea”, se arată într-un comunicat al DSVSA Prahova.