Draga Sfinte Nicolae, din camarile ceresti, stim c-o sa ne daruiesti dragoste si binecuvantare, bunatate si iertare

„Dragă Sfinte Nicolae,

Știu că sunt un pic cam mare

Ca s-aștept să-mi pui în zori

Bunătăți în pantofiori.

Însă tot te rog ceva:

Azi pun înaintea ta

Ghetele inimii mele,

Ca să le umpli pe ele

Cu daruri duhovnicești

Din cămările cerești:

Bucurie și răbdare,

Pace, milă și iertare,

Blândețe, nepizmuire

Și, bine-nțeles, iubire.

Și-aș mai vrea să-mi dăruiești,

Ca un milostiv ce ești,

Și smerenie, credință,

Nădejde și pocăință.

Dar de ce te-ncrunți așa?!

Crezi că nu vor încăpea?

Am uitat să-ți spun, se vede,

Că port 45 la ghete!”

(N.R. Spuse-s din carte veche- „Poezii cu iz de Filocalii”)

 … și dacă tot e zi de Sfântă și Luminată Sărbătoare, haideți să-l primim pe Bunul Sfânt Nicolae cu sufletele gătite cu dulceața bunătății, cu credință și cu acea curată și binefăcătoare Dragostea, cea care e mai presus de toate, căci ne umple cu frumos, cu iertare, cu lumina, cu faptă, cu bucurie și înțelepciune.

Haideți să iubim și să ne iubim, să credem și să ne încredem, să bucurăm și să ne bucurăm… și să-I facem și noi dar Sfântului, cu faptele și gândurile noastre.

***Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea. El s-a născut aproape de Bethleem, dar şi-a petrecut viaţa pe teritoriul Turciei de astăzi, ca episcop de Myra. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, dar a rămas orfan de ambii părinţi pe când era încă un copil. A moştenit, astfel, o avere mare, însă a a folosit această avere pentru a ajuta oamenii nevoiaşi. Se spune că Sfântul Nicolae a săvârşit nu mai puţin de 21 de miracole.

Lui i se atribuie o serie de legende, dintre care cea mai cunoscută este cea a celor trei surori, fiicele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita din cauza lipsei banilor.

Se spune că Sfântul Nicolae a aflat de necazul fetelor şi s-a hotărât să le ajute dăruindu-le, în secret, trei saci cu aur ca ele să se poată mărita. Când fiecărei fete îi venea timpul să se mărite, Sfântul Nicolae se urca pe acoperişul casei lor şi dădea drumul pe horn câte unui sac cu aur, fără să se arate. Tatăl fetelor, văzând ce s-a întâmplat la primele două fiice ale sale, la a treia s-a hotărât să stea de pază şi să vadă cine le face acest bine. El l-a zărit pe Episcopul Nicolae pe acoperişul casei sale şi, deşi acesta l-a rugat să ţină secret ajutorul său, în curând, fapta sa bună era cunoscută în tot oraşul.

De atunci, oamenii l-au asociat pe Sfântul Nicolae cu dragostea pentru copii şi bunătatea nemărginită, pomenind numele său de fiecare dată când primeau un cadou neaşteptat.

Vouă tuturor, celor ce îi purtați numele și nu numai vouă, din sacul sufletului nostru vă dăruim lumină, respect, dragoste și urările cele mai calde!

Să trăiți întru mulți ani!