Doua surori din Filipestii de Padure au cucerit o tara cu titera si cu talentul lor

CÂND MUZICA VRĂJEȘTE, e… AȘA: Ioana și Maria Bucur au 7 și 9 ani. Surorile vin din Filipeștii de Pădure, județul Prahova. Din plaiul Cantacuzinilor…

La Românii au talent, copilele au concurat în tandem, cu un fascinant moment de virtuozitate la… țiteră.

Ele au început lecțiile de canto acum doi ani, cu fostul diriginte al tatălui lor. Acesta avea o trupă de țiterași din care făcea parte și tatăl fetelor, cela crae,de altfel, le-a înscris si la cursurile de țiteră. Fetele urmează cursurile Școlii Populare de Arte din Ploiești și fac parte din ansamblul „Florile Prahovei”.

Le place țitera deoarece este un instrument vechi, iar domnul profesor, în vârstă de 81 de ani, le-a transmis pasiunea pentru tradiții și folclor. Sunt extrem de talentate și învață repede și mai cu seamă IUBESC muzica. 

Mama lor este notar, iar tatăl este consilier ecologic. Copilele au moștenit talentul de la ambii părinți: tatăl a cântat la țiteră, iar mama are ureche muzicală. 

Au participat la numeroase filmări la Inedit TV și Favorit TV și au cântat alături de grupul „Florile Muntenești” și cu grupul „Muntencele”.

Trebuie știut, însă că fetițele, chiar dacă sunt „de la țară”, au parte de o educație aleasă, în care rolul principal revine multiplelor activități: înot, dans și lecții de canto popular cu doi profesori diferiți. Practică și dansuri populare, pian, țiteră și acordeon și promit cariere artistice de succes!

 Momentul cuceitor prezentat în ediția de vineri a celebrului show de televiziune a inclus și o dedicație specială pentru Echipa Petrolul Ploiești dar și emoția descoperirie unor talente născute pentru a aduce bucurie…

 Felicitări celor două surioare dar și dascălilor care le îndrumă cu har!

***Țitera este un instrument muzical cu coarde ciupite.

Istoric

De origine foarte veche (fiind intrebuințată de Eschil la spectacolele tragice din Grecia Antică) țitera este astăzi populară în Europa, Asia și Africa.

Un instrument din această familie a fost inventat în Austria și sudul Germaniei în secolul al XIX-lea. Are patru sau cinci coarde pentru melodie deasupra unei suprafețe cu taste și 30-40 de coarde de acompaniament deasupra cutiei de rezonanță cu rozetă.

Descriere

Are diferite forme, elementul definitoriu fiind lungimea coardelor, egală cu cea a cutiei de rezonanță.

foto: www.protv.ro