Dosarul gazelor, Update 1: Ioan Niculae: Procurorii submineaza activitatea InterAgro

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat, luni, la ieşirea de la DIICOT, unde a venit pentru a i se prezenta acuzaţiile în dosarul de subminare a economiei, că procurorii sunt cei care subminează activitatea grupului InterAgro, arătând că "o mulţime de alte firme" au beneficiat de gaz mai ieftin.
Ioan Niculae a stat peste o oră în sediul DIICOT, unde i s-au adus la cunoştiinţă, în mod oficial, acuzaţiile în dosarul de subminare a economiei naţionale, în care sunt cercetate în total 40 de persoane, printre care foşti şi actuali membri din conducerile Romgaz, ANRE şi Ministerului Economiei.

La ieşirea din sediul parchetului, omul de afaceri a susţinut că procurorii au făcut un "parteneriat public-privat" cu televiziunile, menit să "distrugă un operator economic care a avut neobrăzarea să se opună în aceşti 20-21 de ani ideii generale că românii sunt numai cerşetori, numai slugi şi că noi nu putem să angajăm persoane, ci numai să fim angajaţi". Mai mult, Niculae a susţinut că, după ce DIICOT a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că fac cercetări în acest dosar, s-au produs efecte asupra tuturor celor 27 de firme din grupul InterAgro.

"Avem combinatele chimice închise începând de pe data de 1 ianuarie, niciuna dintre companiile de stat şi private care vând în mod obişnuit gaz nu au mai răspuns la corespondenţa cu InterAgro. Suntem într-o situaţie extrordinar de delicată din punct de vedere economic şi practic aţi asistat la subminarea unui agent economic cu capital privat integral românesc care încă mai era în primele 100 de companii din România ca cifră de afaceri", a explicat acţionarul principal al InterAgro.

Pe de altă parte, omul de afaceri a susţinut că "este extraordinar de straniu ca din cele 13-14 firme care au beneficiat de aceleaşi prevederi legale să fie unul singur, doar cel cu capital privat românesc" în vizorul procurorilor. "Sunt o mulţime de alte firme care au beneficiat de gaz mai ieftin. Unele au investitori turci, alţii investitori indieni, alţii ruşi care nici măcar nu au fost deranjaţi, pentru aceeaşi lege şi aceeaşi perioadă de timp", a adăugat Niculae.

"Am un mesaj deosebit de dat în presă. Am primit azi-noapte această informaţie. Cei care cred că prin distrugerea firmelor din grupul InterAgro vor reuşi să proceseze gaz metan mult mai ieftin la o treime din preţ adus de afară comparativ cu ce se importă acum în România, de peste 550 de dolari, le spun că România încă mai este membră a Uniunii Europene, iar abuzurile au totuşi o limită. Nu vor reuşi", a mai spus Niculae, fără a preciza, însă, cine sunt cei care vor să distrugă grupul InterAgro.

DIICOT a început urmărirea penală pe numele a 40 de persoane, printre care funcţionari cu funcţii de conducere la Romgaz, Ministerul Economiei sau ANRE, dar şi reprezentanţi ai unei firme din Bucureşti, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, prejudiciul fiind de 126 de milioane dolari. Societatea care ar fi primit gaze naturale din producţia internă, la preţuri preferenţiale, ar fi InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.

Potrivit unui comunicat, cele 40 de persoane sunt suspectate că "au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional".