Detalii din ceea ce urmeaza in sensul restaurarii Palatului Culturii

Reamintim, în cadrul ședinței extraordinare de miercuri a Consiliului Județean Prahova, s-a dat „undă verde” proiectului de restaurare a Palatului Cultuii cu fonduri din PNRR. Potrivit documentului, este vorba de lucrări de peste 80 de milioane de lei.

“Conform Cererii de finanțare din Ghidul specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.1/1, hotărârea de aprobare a depunerii proiectului va cuprinde o anexă privind descrierea sumară a investiției propuse prin proiect, în concordanță cu măsurile propuse pentru renovare energetică a clădirii (inclusiv a instalațiilor aferente acesteia). În data de 13 septembrie 2022 s-a primit o solicitare de clarificare nr. 21013/14.09.2022, cu termen de răspuns în data de 19.09.2022, cu privire la completarea descrierii sumare a investiției, document partea a hotărârii Consiliului Județean Prahova nr. 95/2022”, se precizează în expunerea de motive a proiectului ce vizează restaurarea și reabilitarea Palatului Culturii, lucrări ce vor beneficia de fianțare prin PNRR.

De precizat, Hotărârea anterioară, din luna martie, făcea referire la proiectul ”Reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare imobil Palatul Culturii” , în valoare de 68.290.254,20 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 12.975.148,30 lei, rezultând o valoare totală de 81.265.402,50 lei cu TVA.

“Intervențiile propuse pentru clădire conduc la o reducere a consumului anual specific de energie pentru încălzire de cel puțin 40 % față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii, cu excepția clădirilor cu valoare arhitecturală deosebită stabilite prin documentațiile de urbanism a clădirilor din zone construite protejate aprobate conform legii. ”Palatul Culturii” este obiectiv încadrat în categoria monumente istorice. Astfel că, nu se impune respectarea cerințelor minime impuse de Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor și de MC 001 – Metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor. Modificările propuse urmăresc creșterea confortului interior precum și creșterea eficienței energetice fără însă a modifica caracterul ori aspectul exterior al obiectivului”, mai este consemnat în document.

 În fine… dincole de detaliile tehnice, de cifre, important este ca această bijuterie arhitecturală să-și continue viața în stantardele pe care le merită, cu demnitate, cu frumusețea și somnptuozitatea ce i-au fost hărăzite de creatorii săi- arhitecții Ernest Doneaud și Toma T. Socolescu (N.R. Apropos, ați văzut pee undeva la loc VIZIBIL, pe Palatul Culturii, vreo inscripție cu numele celor doi arhitecți celebri care „i-au dat viață”???

 P.S. Și, poate-poate, „se mișcă” ceva, măcar cu ocazia restaurării, și în sensul îndepărtării urmelor actelor de vandalism, dar și în a face un effort astfel lipsa de bun simț, de CIVILIZAȚIE să nu-și mai pună amprenta e monumentala clădire.