Descoperire epocala uluitoare pe traseul Lotului I al Autostrăzii Ploiesti – Buzau

DOVADĂ CĂ… ISTORIA VREA SĂ STEA DE VORBĂ CU PREZENTUL ȘI… NU NUMAI: Un mormânt princiar din secolele IV-V a fost descoperit pe traseul primului lot al Autostrăzii Ploiești – Buzău, a anunțat marți Compania de Drumuri. Mormântul îi aparține unui războinic din epoca migrațiilor, iar cercetările indică faptul că acel nobil călăreț a fost îngropat cu tot cu cal și cu 100 de obiecte din aur sau placate cu aur, după cum precizează dr. Silviu Ene, responsabil științific, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București.

 De altfel, arealul cu pricina este unul aureolat de numeroase descoperiri magistrale, de-a lungul vremii.

Descoperire arheologică impresionantă pe lotul Ploiești – Buzău al A7.

Cercetarea arheologică preventivă a unuia dintre siturile identificate a livrat o descoperire de excepție, respectiv un mormânt princiar – al unui războinic – datat, pe baza inventarului, în epoca migrațiilor.

Mormântul surprinde prin inventarul variat și bogat, de la arme minuțios realizate și decorate până la piese de podoabă din aur atât pentru defunct, cât și pentru calul cu care acesta a fost înmormântat.

Cercetarea arheologică este realizată de specialiști din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București care s-au străduit, în condiții extrem de dificile din punct de vedere al stării vremii, să preleveze toate informațiile pe care le livrează acest tip de descoperire. Inventarul funerar, precum și osemintele au fost colectate cu o deosebită atenție și, în acest moment, se află la laboratorul institutului pentru a fi curățate, conservate în condiții proprii și restaurate, urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat”, informează reprezentanții CNAIR.

foto: CNAIR