„Deficiente grave” descoperite la ”Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica pentru adulti” Calinesti. DECIZIE CATEGORICA

Prefectura Prahova: „În baza Ordinului prefectului nr.227/ 2023, cu privire la monitorizarea centrelor rezidențiale (destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități, persoanelor adulte aflate în dificultate și cele destinate copiilor), urmat de adresa prin care este dispusă reverificarea modului și stadiului de îndeplinire a măsurilor lăsate încă din vara anului trecut (iulie 2023) în cadrul centrelor unde au fost constatate deficiențe, începând de joi, 21 martie 2023, au fost reluate acțiunile de control.

    Menționăm faptul că, la centrele rezidenţiale de îngrijire a persoanelor vârstnice ce aparţin Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova (instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Prahova), au fost efectuate acțiuni de control periodice, tocmai pentru a verifica stadiul de rezolvare al deficiențelor constatate atunci pe raza întregului județ Prahova.

     În urma acestor verificări, au fost descoperite deficiențe grave în cadrul ”Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap” Călinești, care au dus la sancțiuni și măsuri imediate. Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au aplicat amenzi în valoare totală de 35.000 de lei și au oprit temporar prestarea serviciilor până la remedierea completă a problemelor identificate atât în spațiile de cazare, cât și în blocul alimentar.

    Situația este cu atât mai gravă cu cât, în cele patru corpuri de clădire ale centrului de la Călinești, erau cazate 93 de persoane. În timpul controlului, rezidenții cazați într-unul dintre corpuri (Corpul D) se aflau în carantină, cauza fiind prezența scabiei, astfel, limitându-se accesul comisarilor pentru evaluarea condițiilor oferite pacienților de acolo.

     Prezența acestei patologii în acest centru nu este o noutate, deoarece inclusiv la verificările din anul 2023, aproximativ 20 de rezidenți ai centrului din Călinești erau izolați din aceeași cauză.

    Având în vedere că în urma controlului din data de 21 martie 2024, autoritățile au fost informate și despre obligativitatea relocării beneficiarilor din centrul rezidențial de la Călinești, seara trecută, prefectul Virgiliu-Daniel Nanu a convocat de urgență o ședință în cadrul Instituției Prefectului Județul Prahova, ședință la care au participat reprezentanți ai instituțiilor implicate în verificări, dar și reprezentanți ai instituțiilor responsabile de acest centru”, a precizat conducerea Instituției Prefectului.

   Consecințele nu au întârziat să apară: urmare a investigațiilor, directorul executiv al DGASPC PH, Alexandru-Ion Bocioacă a anunțat începerea imediată a procesului de relocare a beneficiarilor, urmată de remedierea completă a deficiențelor identificate la acest centru în urma verificărilor. Concret, pacienții vor fi transferați temporar în centre similare (pentru adulți cu afecțiuni neuropsihiatrice), până la finalizarea lucrărilor de remediere.

Fotografiile care… „spun” multe au fost postate chiar pe contul Instituției Prefectului Județului Prahova.