De Ziua Cartii si a Bibliotecarului… Cati (mai) stiu? Cati (mai) iau in seama?

În calitate de jurnaliști, ne revine nobila misiune de a transmite astfel de mesaje, de a așeza cultura în inimile tuturor…

„Astăzi celebrăm cartea și bibliotecarul

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor sau Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că,începând dinacestan, în fiecare zi de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Astăzi este ziua dedicată cărții și bibliotecarului.

David Lankes afirma că „o bibliotecă nepregătită construiește colecții, o bibliotecă bună construiește servicii, iar o bibliotecă minunată construiește comunități de oameni în jurul ei”. Augustine Birrelle spunea că ”bibliotecile nu se fac, ele cresc”.

Cel mai mare obstacol de care trebuie să ținem seama în evidențierea rolului pe care îl are o bibliotecă în comunitateeste ideea preconcepută conform căreia biblioteca a rămas oarecum în urmă, nemaiputând să țină pasul cu tehnologia.

Trebuie să recunoaștem, pare mai simplu să utilizezi un motor de căutare, unde cu ajutorul câtorva cuvinte cheie dobândești accesul la ceea ce pare un volum infinit de informație, cu un minim de efort, decât să cauți fizic printre cărțile care conțin informația.

Argumentul folosit de bibliotecari, ca răspuns la utilizarea internetului, este cel după care își conduc activitatea profesională – biblioteca înseamnă mult mai mult decât a împrumuta o carte. Biblioteca înseamnă un serviciu cultural adus comunității de către oamenii din jurul ei,serviciu ce are la bază, e adevărat, cartea, însă într-o versiune în care bibliotecarul ajută la găsirea materialului; biblioteca înseamnă a învăța, fie prin joc, fie prin lectură proprie, fie prin sprijin reciproc între cititori. Biblioteca înseamnă inovație, înseamnă locul unde ideile se concretizează pe un material nemuritor. Pentru bibliotecar, biblioteca este un sanctuar.

Într-o eră a suporturilor informatice care așază informația la vârful degetelor, rolul bibliotecarului este mai important ca niciodată. Acesta este un ghid care te poartă unde poate nici nu te gândeai să cauți și care te îndrumă pe calea cea mai rapidă către ceea ce vrei să găsești. La bibliotecă te poți cufunda într-o altă cultură, într-o altă viață, poți cunoaște trăirile altei persoane mult mai intens atunci când le citești scrise la persoana I, poți fi martorul unor miracole sau al unor tragedii, poți retrăi clipe demult apuse ori poți fi uimit de puterea imaginației semenilor tăi. Impersonalul calculator nu va putea face diferența între ceea ce cauți și ceea ce vrei să descoperi.

Biblioteca se află și ea într-o constantă evoluție, în mare parte datorată tocmai tehnologiei a cărei victimă o presupun oamenii, pentru că trebuie să își păstreze individualitatea, în timp ce se cioplește după nevoile societății moderne. Lectura a căpătat o nouă dimensiune prin introducerea accesului la calculator în sălile de lectură și de acces liber pentru împrumut. Beneficiind de îndrumarea bibliotecarilor, cititorii pot sorta materialele găsite cu ajutorul acestei surse de informații într-un cadrul destinat studiului. Bazele de date care se găsesc pe computere simplifică efortul necesar pentru a căuta documente cu ajutorul unor programe complexe de căutare. Așadar, această instituție – biblioteca – are o mare putere de adaptare fundamentată pe nevoile și pe interesele utilizatorilor, oferind servicii culturale tot mai variate – învățăm permanent de la cei care ne trec pragul și depunem eforturi pentru a le răspunde cerințelor. Bibliotecarul, pune accent pe dialogul deschis cu utilizatorii și pe feedback-ul pe care aceștia i-l oferă și își propune să implementeze cât mai multe dintre sugestiile acestora. Una dintre pietrele de temelie ale viziunii legate de bibliotecă a fost depășirea limitelor în care societatea fixează biblioteca și afirmarea acesteia drept o instituție de cultură cu multiple fațete care se adresează unei game largi de pasiuni și interese.

În această eră a tehnologiei, a inovației, biblioteca are un rol deosebit de complex în ceea ce privește educația, pentru că accesul rapid la informație naște un fenomen de memorare, de copiere a formei fără a săpa după fond – informațiile pe care le căutăm pentru a le folosi imediat ne solicită exclusiv memoria de scurtă durată. Biblioteca are, însă, un avantaj foarte mare – se bucură de respectul membrilor comunității și de deschiderea acestora către nou. Instituția se adaptează constant cerințelor societății, se modernizează pentru a integra nu numai profesorii și elevii care sunt asociați în mod clasic cu acest loc, însă și oamenii pasionați de cunoaștere. Bibliotecarii sunt interesați să servească drept model și exemplu de pregătire și competență celor care ne solicită ajutorul.

Noi, bibliotecarii considerăm că rolul bibliotecii în educație și aportul pe care aceasta îl aduce succesului școlar este unui deosebit de important, cu un potențial parțial neexploatat de o mare parte a comunității. Împreună, ne dorim să îndepărtam aceste linii desenate în nisip, pentru a descătușa întregul potențial pe care îl posedă biblioteca și pentru a aduce minți noi și curioase în sanctuarul nostru, cât și o bucățică de sanctuar în casele celor care îi trec pragul.

Vă așteptăm la bibliotecă și urăm tuturor bibliotecarilor un călduros La Mulți Ani!”, este mesajul emoționant și…DEMN DE LUAT ÎN SEAMĂ, transmis de conducerea Bibbliotecii Județene „Nicolae Iorga”.

La această dată este celebrată în mod tradiţional ziua de naştere a dramaturgului şi poetului englez William Shakespeare. Registrul de la biserică din Stratford-on-Avon marchează doar data botezului său – 26.IV.1564.William Shakespeare (nd. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg şi poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet naţional al Angliei şi “Poet din Avon” (“Bard of Avon”) sau „Lebăda de pe Avon” („The Swan of Avon”). Lucrările sale care au supravieţuit, incluzând şi unele colaborări, sunt alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, şi alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită şi sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. .Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a cărui deviză era „Totus mundus agit histrionem”, reluată în “Cum vă place“ sub forma unei metafore, şi anume lumea ca scenă de teatru: „All the world’s a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances”, „Lumea întreagă este o scenă iar bărbaţii şi femeile sunt actorii ei, ei intră şi ies pe rând din ea”.Cum era şi firesc opera lui Shakespeare a exercitat o puternică influenţă şi asupra scriitorilor români.