De-acum incolo, trotinetele electrice si bicicletele electrice trebuie obligatoriu asigurate

„Primul pe ordinea de zi și singurul proiect de lege, de altfel, adoptat astăzi (n.r. Vineri, 29 decembrie) în ședință de Guvern; se referă la reașezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice, RCA-ul, cum este în genere numit. Repet, acesta este un proiect de lege, deci își va urma parcursul parlamentar pentru aprobare și intrare în vigoare, dar vreau să menționez câteva aspecte care cred că o să fie de interes public. Vor intra sub obligația de asigurare și vehiculele care, conform legislației naționale, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării și dau două exemple relevante: trotinetele electrice și bicicletele electrice vor trebui obligatoriu asigurate.

Există însă și exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege, și anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulație și a căror utilizare este interzisă. De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.

O altă excepție de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv al curselor și competițiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziție o garanție alternativă, care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidența unui RCA clasic, să îl numim.

Este un bun prilej să revin și cu o rectificare față de o decizie luată ieri. E vorba despre extinderea plafonării prețului la polițele RCA pe anul 2024, începând cu 1 ianuarie. Se extinde acel termen la trei luni, nu la șase luni, cum am comunicat ieri. O foarte bună observație ca însușită în ședința de Guvern ieri este aceea că Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”, a transmis vineri, la finalul sedi nței Executivului,  ourtptorul de cuvânt al acestuia, Mihai Constantin.

Totodată, oficialul a pecizat că „plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în etape de câte trei luni. Deocamdată suntem 1 ianuarie până în martie inclusiv și, dacă necesitatea va exista, ea va fi extinsă după aceea printr-o decizie”.