De 10 ani, 9 mai este si ziua noastra!

Camera de Comert si Industrie Prahova, prin Centrul Europe Direct Ploiesti, a sarbatorit ieri, la sediul sau din Ploiesti, Ziua Europei si a aniversat intr-un cadru festiv, 10 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana dar si 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

Cu prilejul acestui moment aniversar a fost realizata o prezentare a istoricului Uniunii Europene si a avut loc un concurs pe teme europene pentru elevii si studentii prezenti. De asemenea, programul a inclus un workshop ”Proiecte culturale europene”, la care au fost invitate sa prezinte realizarile din ultimii ani in ceea ce priveste adoptarea, integrarea si promovarea valorilor culturale europene, cele mai importante institutii si organizatii de cultura si educatie din Ploiesti. Au fost prezente si ne-au impartasit din experienta lor europeana urmatoarele organizatii: Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, Facultatea de Stiinte Economice Ploiesti, Colegiul Economic Virgil Madgearu Ploiesti, Liceul de Arta „Carmen Sylva” Ploiesti, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești, Teatrul Toma Caragiu Ploiesti, Centrul Judetean de Cultura Prahova, Casa de Cultura a Sindicatelor Ploiesti, Casa de Cultură a Studenților Ploiești, Casa de Cultură I. L. Caragiale Ploieşti, Biblioteca Judeteana „Nicolae Iorga”, Muzeul Judetean de Stiintele Naturii Prahova, Muzeul Judetean de Arta Prahova „Ion Ionescu-Quintus” si Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” Ploiești.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul cetatenilor sai. Decizia serbării anuale a Zilei Europei, la această dată, a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

În fiecare an, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, activități pe tema Europa în lume — conferințe, concursuri, festivaluri de film și alte evenimente, pentru toate vârstele. Acțiunile dedicate sărbătoririi acestei zile continuă pe tot parcursul lunii mai. Anul acesta, de ziua Europei se afla in tara si participa la diverse actiuni si comisarul pentru Dezvoltare regionala, Corina Cretu, reprezentanta Romaniei in Comisia Europena iar in data de 11 mai, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va afla în România, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu primul-ministru Sorin-Mihai Grindeanu, dar şi pentru a se adresa Parlamentului României, în şedinţă plenară, cu privire la viitorul Europei.

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei “Europe Unite”, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Ziua Europei este, în primul rând, un prilej de a reflecta asupra unei mari idei – ideea unităţii europene – şi a personalităţilor care au contribuit decisiv, prin gândirea şi acţiunea lor, la punerea ei în practică. Textele fundamentale ale proiectului european, precum Declaraţia Schuman, continuă să fie şi astăzi un model de abordare practică şi ingenioasă a unor probleme dificile, de construcţie instituţională cu efect pe termen lung şi de soluţii viabile şi curajoase.

Nu este lipsit de importanţă să reliefăm faptul că, pentru noi, românii, data de 9 mai are o triplă importanţă istorica: Ziua Independenţei de Stat a României, în 1877, ţara câştigându-şi suveranitatea şi independenţa, Ziua Victoriei coaliţiei naţiunilor unite, în cel de-al doilea război mondial, Germania fascistă capitulând la 9 mai 1945, şi nu în ultimul rând, aşa cum am precizat, mai sus, Ziua Europei

Totodata, acum 60 de ani, la Roma au fost puse bazele Europei așa cum o știm astăzi, eveniment care a marcat începutul celei mai lungi perioade de pace din istoria scrisă a Europei. Tratatele de la Roma au instituit o piață comună în care persoanele, bunurile, serviciile și capitalul pot circula liber și au creat condițiile pentru asigurarea prosperității și stabilității tuturor cetățenilor europeni.

La ceas aniversar, Europa privește spre trecut cu mândrie, iar spre viitor cu speranță. Timp de 60 ani, am construit o Uniune care promovează cooperarea pașnică, respectarea demnității umane, libertatea, democrația, egalitatea și solidaritatea între națiunile și popoarele europene. Astăzi, e rândul generației noastre să construiască un viitor comun, mai bun.

Centrul Europe Direct Ploiesti