Da, oamenii astia MERITA…

OOO, ce bucurie! Bucurie că văd că meșterii participanți la Târgul Meșteșugurilor Tradiționale au fost distinși, în cea de-a trea zi a  evenimentului cu diplome din partea centrului Județean pentru Cultră Prahova și aplauze! DA: Oamenii ăștia merită puși în icoane în sufletul fiecăruia dintre noi și… în sufletul satului și-al tradițiiilor pe care le poartă ca pe talismane propriei lor vieți.

 Parcon! Nu caut vorbe mari ca să impresionez. Spun ceea ce simt și scriu pentru că meșterii „ăștia” MERITĂ TOTUL. Pentru că… dumnealor, prin tot ceea ce fac, fac sărbătoare neamului ăstuia în fiece zi, în fiece clipă.

MERITĂ DIPLOME, MERITĂ RESPECT, MERITĂ DRAGOSTE!

Meşteşugurile artistice sunt domeniul cel mai expresiv al culturii tradiţionale. Prin definiţie, a fi meşter înseamnă a cunoaşte şi a profesa mai bine decât alţii un domeniu foarte specific al creaţiei, care necesită cunoştinţe şi deprinderi de muncă special dobândite. Însuşirea şi transmiterea cunoştinţelor, tehnicilor şi procedeelor de prelucrare a materiei prime, de confecţionare a obiectelor în spiritul tradiţiilor meşteşugăreşti se făcea preferenţial în cadrul familiei sau prin ucenicie.

În virtutea sincretismului  culturii tradiţionale meşteşugurile acoperă un spaţiu foarte vast al activităţilor umane, tezaurizează o îndelungată şi bogată experienţă a comunităţilor de utilizare a resurselor locale în crearea obiectelor necesare pentru întreţinerea vieţii. La baza meşteşugurilor stă tradiţia, înţeleasă ca un set de mecanisme prin care se transmit din generaţie în generaţie caracteristicile esenţiale ale culturii. Toate meşteşugurile respectă modele confirmate şi promovate permanent de  către colectivitate. Obiectele produse cu ajutorul meşteşugurilor artistice tradiţionale sunt foarte valoroase pentru a înţelege spiritul, forţa şi măreţia creativităţii artistice şi tehnice a comunităţilor rurale, îndeobște.

 Foto: Măriuca Ciripoiu, Prahova Business, Centrul Județean pentru Cultură Prahova