Cum am ajuns eu, ploiestean, sa petrec cele mai frumoase seri la… Targoviste

Știu. Am scris de multe ori pe acest subiect, dar credeți-mă, MERITĂ! În ideea că… poate-poate s-aude mai tare și la Ploiești. Și… iată scriu din nou după o nouă plimbare de poveste, la propriu, în orașul vecin cu Prahova, căruia mai nou i se spune „Sibiul vechiului regat”; cel care a fost cetate de scaun pentru… 33 de domnitori: Târgoviște.

Știți… bancul acela… cu unul din vechiul Regat, când a ajuns la Sibiu și-a scris acasă: „eu în țară nu mă mai întorc”?! Cam așa îmi venea mie a spune, cu ciudă cu NU E și orașul meu, Ploiești… așa de… „sus”, aseară, când am ajuns din nou, la Târgoviște. Știți, am ajuns să ne facem un obicei… și-am văzut multe mașini cu număr de București sau Vâlcea, ai căror proprietari fac ca noi: să ne ducem să ne plimbăm și să ne relaxăm la Târgoviște. Un oraș de vis. Civilizație, Neică, nu glumă… și-o spun, credeți-mă, printre dinți, de ciudă, că nu e și al meu Ploiești AȘA…

 Hai să vă povestesc…

Am ajuns din nou în centrul Târgoviștei. Flori, curățenie lună, marcajele rutiere intacte, de parcă ar fifort vopsite cu ceva minte în urmă, CURĂȚENIE LUNĂ, niciun grafitti, pe nicăieri, oameni frumoși, amabili, muzcă în surdină pe la terase, niciun trotuar deteriorat, NICIO GROAPĂ în carosabilnii măcar pe străduțele lăturalnice… niciun coș de gunoi vandalizat, bănci curate, moderne, curate la tot pasul, miresme… totul frumos, totul… decent, generos, parcarea, peste tot, cum v-am mai povestit, GRATUITĂ, clădiri vechi bine îngrijite, restaurate, nu vandali, nu găști ciudate, zgomotoase pe lângă care să-ți fie teamă să treci, parcuri de poveste, cu lac și vestigii istorice restaurate cum se cade, îngrijite… N-am văzut o hârtiuță pe jos, o coajă de ambalaj sau bilet de autobuz, niciun chiștoc de țigară… Vorba unei celebre replici: „Bine, frate, ăștia n-au niciun viciu?!”

Un oraș frumos, un oraș doldora de istorie, fără statui degradate sau vandalizate, un oraș minunat. Cu toată sinceritatea.

 Am ajuns apoi în parcul din centru, de lângă Mitropolie, dar și în Parul Chindiei și la celebrul turn al Chindiei. Pitoresc, lecție de istorie și civilizație la un loc, flori, alei, totul… IMPECABIL. Așadar… SE POATE. Nu e imposibil și nici… greu.

 Dar ca să vă conving, cel mai bine las imaginile „să vorbească”!