Acord intre Primaria Ploiesti si CJ Prahova cu Veolia: Contractul se prelungeste cu 3 ani si 14 zile!

Primăria Municipiului Ploiești și Consiliul Județean Prahova au ajuns la un acord cu Veolia Energie Prahova privind prelungirea contractului de furnizare a energiei termice.

 

Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre și președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, au ajuns la un acord de principiu cu reprezentanții operatorului Veolia Energie Prahova privind prelungirea contractului în vigoare, de furnizare a energiei termice și a apei calde, pe o perioadă de 3 ani și 14 zile, termenul scadent fiind 15 mai 2022.

 

Aceasta era una dintre recomandările din „Studiul de oportunitate privind gestiunea serviciului de alimentare cu energie termică produs în mod centralizat în sistem producție – transport – distribuție la nivelul județului Prahova pentru Municipiul Ploiești” realizat de consultantul RomCapital Invest SA.

 

Decizia privind prelungirea contractului va fi validată în ședințele succesive ale Consiliului Local al Municipiului Ploieștiși Consiliului Județean Prahova, ce urmează să aibă loc astăzi, 9 aprilie 2019.

 

În urma celor două ședințe, prețul gigacaloriei va fi de 237,35 lei + TVA, până la aprobarea unui nou tarif, conform noii formule de calcul stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), așa cum presupune legislația în vigoare.

 

Primăria Municipiului Ploiești și Consiliul Județean Prahova își arată disponibilitatea de a suporta, prin subvenție, costurile pentru populație, generate de creșterea prețului gigacaloriei, în conformitate cu noul contract, astfel încât facturile pentru consumatorii casnici să nu crească.

 

Cuantumul subvențiilor va fi stabilit în ședințe succesive de Consiliu Local și Consiliu Județean, odată cu aprobarea bugetelor pe 2019 ale celor două instituții.

 

De asemenea, în noul contract, se regăsește obligativitatea Veolia Energie Prahova de a face investiții de 17 milioane de lei și lucrări de mentenanță de 10 milioane de lei, care au ca scop scăderea nivelului pierderilor din sistem.

 

„Așa cum am promis, cele două obiective asumate vor fi atinse: nu se oprește apa caldă de la 1 mai, la fel cum prețul gigacaloriei va fi subvenționat de Primărie și Consiliul Județean, pentru a nu afecta facturile plătite de ploieșteni. Nu a fost o negociere simplă, ba dimpotrivă, dar interesul ploieștenilor a fost reprezentat și protejat, iar la final am ajuns la un consens. Așa cum am spus, de fiecare dată, am negociat un contract nou cu Veolia, de data aceasta corect și pentru ploieșteni”, a declarat Adrian Florin Dobre, primarul Municipiului Ploiești.

 

„Este bine că s-a ajuns, într-un final, la un acord care să asigure continuarea serviciului de furnizare a apei calde și căldurii în Ploiești. Consiliul Județean a fost în permanență un partener corect de discuție atât cu Primăria, cât și cu operatorul Veolia. În calitate de președinte CJ, voi susține acordarea din partea instituției pe care o conduc a unei subvenții care să contribuie, alături de suma acordată de Consiliul Local Ploiești, la o factură cât mai mică pentru ploieșteni în această iarnă”, a declarat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, citat in comunicatul Primariei Ploiesti.

 

Bogdan Toader: „Problema este aceea a pretului pe care il vor plati ploiestenii”

 

Intr-un comunicat al CJ Prahova, presedintele Bogdan Toader adauga: „Deși primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, a anunțat precipitat, înainte de finalizarea negocierilor cu operatorul de termoficare, “victoria” privind prețul pe care îl vor plăti ploieștenii pentru furnizarea apei calde și a căldurii, vin cu precizări legate de acest subiect. Am parcurs o perioadă deosebit de dificilă, în care am căutat soluții pentru ca locuitorii municipiului Ploiești să nu rămână fără serviciul de furnizare a agentului termic prin sistemul centralizat.

Problema care rămâne, însă, este aceea a prețului pe care îl vor plăti locuitorii municipiului Ploiești, în condițiile în care tariful va fi calculat conform unui nou algoritm. Având în vedere faptul că primarul municipiului Ploiești a respins varianta de aprobare a unei subvenții pentru prețul de producție a gigacaloriei, motivând că nu există fonduri la bugetul local, trebuie găsită o soluție în acest sens. Tocmai de aceea, voi propune consilierilor județeni asigurarea pentru municipiul Ploiești a finanțării necesare acoperirii diferențelor de tarif dintre prețul de producție a gigacaloriei și prețul pe care îl va achita populația, într-un cuantum anual de 10 milioane de lei”, a precizat Bogdan Toader, președintele Consiliului  Județean Prahova.

 

Gratiela Gavrilescu: Nu acceptam marirea pretului decat cu acordarea unei subventii pentru ploiesteni”

 

Liderul ALDE Prahova, Gratiela Gavrilescu, a comentat subiectul pe pagina sa de facebook: „Consilierii locali ALDE nu vor vota niciodată o majorare a tarifului pentru gigacalorie peste cel actual, decât cu condiția acordării unei subvenții pentru cetățeni care să acopere orice majorare. Guvernul nu a mărit pensiile și salariile pentru ca primarul incompetent al Ploiestiului să ușureze buzunarul ploieștenilor! Consilierii locali ALDE nu vor accepta niciodată hotărâri de CL băgate pe sub masă, făcute pe picior, in defavoarea ploieștenilor!