Contracte de 20 milioane euro din fonduri europene nerambursabile semnate azi la Sinaia

Contractele de finanţare nerambursabilă pentru două proiecte în valoare de 20 de milioane de euro vizând reabilitarea infrastructurii publice urbane a oraşului Sinaia şi achiziţionarea de echipamente de supraveghere au fost semnate, azi, la sediul Primăriei Sinaia.
Contractele de finanţare au fost semnate de secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, de primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, şi de directorul Agenţiei Pentru Dezvoltare Regională Sud – Muntenia, Liviu Muşat. Valoarea celor două proiecte, “Reabilitarea Infrastructurii Publice Urbane Oraş Sinaia “VIA SINAIA DESIGN-VERDE-DESCHIS” şi “Achiziţionarea şi instalarea de echipamente de supraveghere necesare pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraşul Sinaia”, este de 20 de milioane de euro, aceasta fiind, potrivit autorităţilor locale, cea mai mare finanţare nerambursabilă primită de oraşul Sinaia.

Primarul oraşului, Vlad Oprea, a declarat că prin finalizarea acestor două proiecte, care au termen de execuţie 26 de luni, Sinaia va avea un centru nou, modern, staţiunea prahoveană devenind una în care turiştii vor găsi siguranţă şi confort. Edilul a ţinut să menţioneze că proiectele au fost concepute şi realizate de salariaţii instituţiei, fără ajutorul unei firme specializate în domeniu.

Secretarul general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia, a mai declarat, cu acest prilej, că ministerul din care face parte a reuşit să atragă până în prezent 4 miliarde de euro pentru 1100 de proiecte semnate cu autorităţile publice din ţară, iar începând cu luna august a acestui an procesul de implementare a acestor tipuri de proiecte s-a accelerat.

“În privinţa pierderii finanţărilor pentru autorităţile publice nu sunt riscuri, au existat doar câteva cazuri de corecţii, dar în general lucrurile au mers bine. Conform noii legislaţii pot fi riscuri de pierdere doar a prefinanţărilor, dacă autorităţile publice nu reuşesc să demareze proiectele semnate în termen de 4 luni” , a declarat George Nastasia.

Printre contractele cu finanţări nerambursabile pentru autorităţile locale care au risc de corecţii, adică de returnare parţială sau totală a sumelor primite, se află şi cel al Consiliului Judeţean Prahova referitor la modernizarea Drumului Judeţean 101G, care face legătura între Tătărani – Brazi – Tinosu – Şirna – Hăbud – Crivăţu, realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Deşi la nivelul ministerului s-a propus o corecţie de 25%, Autoritatea Naţională de Audit a solicitat o corecţie de 100%, adică 7 milioane euro. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a propus corecţia deoarece s-a constatat o “neglijenţă a autorităţilor locale în ceea ce priveşte respectarea procedurilor de achiziţie publică”.

Proiectul “Reabilitare DJ101G Tătărani (DJ 101D) – Brazi – Tinosu – Sirna – Habud – Crivăţu (DN 1A) km 0+000 – km 24+020, judeţul Prahova, km 24+020 – km 30+120, judeţul Dâmboviţa” a vizat reabilitarea şi modernizarea a 30 km de drum judeţean, amenajarea intersecţiilor cu drumurile laterale, efectuarea de lucrări pentru siguranţa circulaţiei, a dispozitivelor pentru scurgerea apelor, precum şi a zidurilor de sprijin şi a taluzurilor. Investiţia a fost realizată cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional. Consiliul Judeţean Prahova a contestat în instanţă returnarea banilor.