Comunicat CCI Prahova (7 mai 2022)

„Sistemul camerelor de comert si industrie din Romania reprezinta rețeaua asociativă a mediului de afaceri cu cea mai extinsă reprezentare la nivel național, fiind prezenta în fiecare județ al țării. Camerele de comerț au fost înființate și recunoscute de către Stat, fiind singura organizatie de acest tip care functioneaza in baza unei  legi speciale.

Statele din întreaga lume deleaga competente si atributii catre camerele de comert si le acorda acestora diverse prerogative, consolidate de afilierea voluntară sau, după caz, obligatorie (e.g. Austria, Germania, Franța, Italia, Turcia s.a.) a companiilor la camerele de comerț. În România, afilierea la camerele de comerț este voluntară.

In contextul existentei nevoii de descentralizare a unor atributii din domenii specifice zonei publice, pe modelul altor state europene, dar si a necesitatii de reconsolidare si promovare a afacerilor romanesti, de dinamizare si optimizare a schimburilor comerciale, a exporturilor si de stimulare a atragerii de investitii, a fost initiat un proiect de modificare a Legii 335/2007 a camerelor de comert din Romania, aflat in prezent in dezbatere in Senatul Romaniei, ca prima camera sesizata.

Adoptarea acestui proiect de lege ar aduce o binemeritata consolidare si recunoastere a camerelor de comert ca institutii viabile si moderne , care lucreaza de peste 30 de ani in sprijinul mediului de afaceri si al interesului economic general, cu rezultate deosebite, fara sprijin financiar din partea statului, autofinantandu-se prin serviciile desfasurate pentu mediul de afaceri.

Prezentam pe scurt principalele beneficii aduse mediului de afaceri prin adoptarea proiectului  de modificare a Legii camerelor de comert din Romania, aflat in prezent in procedura parlamentara:

  1. Prin includerea tuturor profesionistilor din Romania care se iregistreaza la Registrul Comertului in Catalogul Firmelor, gestionat de Sistemul cameral, pe modele deja implementate cu succes in alte state europene (ex. Ungaria), se vor genera vizibilitate si oportunitati reale de promovare si internationalizare a afacerii, atat in mediul fizic, cat si in cel virtual.

Astfel, printre alte beneficii, se vor optimiza posibilitatile de sprijinire a antreprenorilor in identificarea de oportunitati/parteneri de afaceri/surse de finantare, in identificarea si accesarea unor noi piete, in  derularea proiectelor de dezvoltare a companiilor romanesti pe plan international, vor fi eficientizate modalitatile de sprijinire a antreprenorilor romani prin participarea la misiuni economice, targuri si expozitii internationale, evenimiente de promovare economica, forumuri de afaceri, intalniri B2B etc.

  • Prin introducerea Certificatului de Competenta, eliberat de Camerele de Comert si Industrie judetene, ca act obligatoriu, necesar pentru desfasurarea activitatii dupa infiintarea unei noi societati comerciale, va spori calitatea actului comercial, va creste gradul de responsabilizare a agentilor economici,  conducand spre o imbunatatire a activitatii economice in Romania.

Inca de la infiintarea societatii, in cazul in care nu are deja o vechime de peste 3 ani ca administrator de firma sau studii de specialitate in domeniu, reprezentantul legal va fi informat de catre Camera de Comert si Industrie, va avea create abilități de administrare, de management al afacerilor, i se vor oferi informații fiscale și financiare, va fi informat cu privire la instituțiile cu care va colabora. De asemenea, prin verificarea conditiilor de onorabilitate judiciare si fiscale, in ideea exercitarii cu buna-credinta a activitatilor economice si de afaceri, se doreste asigurarea pe cat posibil a unor afaceri oneste si predictibile, cu beneficii atat pentru Stat, cat si pentru mediul de afaceri.

  • Prin implicarea camerelor de comert in dezvoltarea si asigurarea calitatii invatamantului profesional in sistem dual se va crea plus valoare pe piata muncii, deoarece acestea, prin cunoasterea aprofundata a specificului local si regional, prin indelungata traditie (primele scoli de ucenici din Romania au fost infiintate de catre Camerele de Comert) si vasta expertiza in domeniul formarii profesionale , prin valorizarea parteneriatului cu institutiile publice si companiile din fiecare judet, vor putea asigura cadrul necesar dezvoltariii si asigurarii fortei de munca conform cerintelor pietei muncii.

Contibutia modica (intre 10 si 100 de Euro/an, in functie de marimea firmei) pe care profesionistii o vor achita in cazul aprobarii proiectului legislativ, va fi utilizata exclusiv pentru finantarea masurilor de sprijin pentru stimularea, dezvoltarea si internationalizarea afacerilor, precum si pentru realizarea de studii si analize relevante pentru mediul de afaceri”.

Presedinte

Aurelian Gogulescu