… urmăresc, cu aceeași frenezie, și meciurile dintre „stelele” fotbalului, dar și din ligile așa-numite „mici”, pe acolo pe unde pot să le prind, pe viu, pe internet, sau înregistrate. Îmi permit să afirm că meciul de la Belfast a semănat cu unul de Ligue One din Anglia. Care Ligue One, știe orice pasionat de fotbal, este al treilea eșalon valoric al Angliei. Divizia C a lor, mai pe românește spus. Cu alte cuvinte, cu toții am urmărit un joc slab din punct de vedere tehnic, dar cu angajament fizic. Firește, mai obișnuiți cu acest fel de joc sunt cei din Insulă. Avem și noi acolo unul în prima ligaă engleză, îl cheamă Chiricheș – chiar căpitanul echipei noastre la Belfast – dar el este mai mult rezervă. De altfel, exceptându-i pe cei care joacă acasă, în România, echipa noastră a aliniat oameni care sunt rezerve la echipele lor din străinătate (numitul Chiricheș, Tătărușanu, care i-a luat locul brazilianului Neto în poarta Fiorentinei după modelul românesc de a-l ține pe tușă pe cel care nu dorește să își prelungească contractual, ori Maxim), oameni care joacă dar care adună calificative slabe aproape pe linie (Grigore), oameni care joacă, uneori marchează, dar nu întotdeauna încheie meciurile, sau sunt rezerve (Torje și Stancu, ambii în Turcia), sau titulari în campionate din zona arabă (Keșerü, în Qatar). Ba chiar și dintre cei de acasă i-am regăsit pe Papp, absent în ultima vreme din echipa Stelei, și pe Tamaș, abia revenit după o accidentare suferită cu o lună în urmă. Singurul de care se mai auzise că jocă cu regularitate este debutantul Florin Andone, cu o serie de goluri marcate pentru echipa lui de club. Dar și Cordoba a retrogradat din Primera Division… Ce altceva pot realiza aceștia decât ceea ce au realizat? Vă rog să vedeți statistica meciului Irlanda de Nord – România pe www.uefa.com. Se arată clar că insularii au avut patru șuturi pe poartă, iar noi două. Diferența este că toate cele patru ale lor au fost periculoase – trebuie să îi pupăm mănușile lui Tătărușanu! – în timp ce ale noastre, cele două, au fost șuturi în brațele portarului. Și să ne mai amintim că ocaziile lor au venit din faze construite, pe când singura noastră mare situație, a lui Torje, după pauză, a fost un cadou de la un adversar. Un cadou care a rămas cu funda legată, fără a mai vedea ce se află în cutie… Or fi acestea cifre plicitisitoare, dar au o esență în ele…
Cum nu fac parte din categoria celor care cântă refrenul „de ce nu a jucat Cutărică, pentru că e mai bun decât Cutărescu”, nu spun cine ar fi trebuit să joace. Dar pot caracteriza jocul de sâmbătă drept unul fără o filozofie. Sau, dacă a existat una în cabine, la pregătirea meciului, ea nu a beneficiat de oamenii potriviți pentru a o transpune pe teren. Oamenii potriviți? Păi, de unde alții? Poate că ar mai fi, dar cine să le dea încredere că pot ajunge și ei sub tricolor când lotul pare bătut în cuie? Dar, se mai naște o întrebare: filozofia propusă inițial o fi fost cea potrivită?
„E un rezultat bun” zice iarăși Iordănescu, ca după fiecare meci fără înfrângere jucat de el în calitate de antrenor. Încep să îl înțeleg pe „tata Puiu”. Încep să îl înțeleg și de ce, la conferința de presă de după meciul cu Faeroe, de la Ploiești, aproape că ne ordona – cine este mai general ca el? – că echipa noastră a practicat un joc bun, deși ne trecuse glontele pe la ureche. Exact ca și acum, la Belfast. Da, cred că Iordănescu are dreptate. Am făcut jocuri bune față de posibilitățile noastre de exprimare. Când spun asta mă gândesc la tot lanțul activității fotbalistice din România începând de acum mulți ani în urmă și continuând, din nefericire, și în viitor. Părerile generalului Iordănescu sunt susținute și de ceea ce s-a întâmplat la Helsinki și în Faeroe. Bunăoară, până să primească gol, Grecia a avut patru mari ocazii pe care le-a ratat. Și a sfârșit prin a pierde meciul cu Faeroe. Noi putem fi mulțumiți că băieții danezului Olsen nu au îndrăznit mai mult la Ploiești…
Clasamentul grupei de calificare la „Europene” ne face cu ochiul, cu echipa noastră pe primul loc. Încă pe primul loc! Dar, privind și programul viitor al jocurilor, ușor se poate constata că două înfrângeri în „dubla” din septembrie Ungaria (la Budapesta) – Grecia (la București) ne trimit pe locul de baraj. Este un scenariu care trebuie luat în considerație având în vedere calitatea jocului prestat în ultimele partide ale echipei naționale. Și acolo putem rămâne, pentru că nici la Helsinki, nici în Faeroe nu ne va fi ușor. Cum nu a fost pentru cineva în aceste preliminarii!
*****
Cuprins de o anumită presimțire născută în urma jocului urmărit săptămâna trecută la Băltița am ajuns la Poenarii Burchii mânat de dorința de a mă convinge că nu m-am înșelat. Sau, dimpotrivă! Eram curios să văd pe viu deznodământul competiției din seria „Teritoriu” a Ligii C Prahova, al șaptelea eșalon competițional, cum numai la noi, în Prahova, și în Harghita mai găsești. Erau programate să se lupte pentru întâietate consătenele AS Poenarii Burchii și Petrolul Ologeni – aceasta din urmă redevenită lider chiar înainte de meciul zilei beneficiind de decizia Comisiei de Competiții și Disciplină locale, care i-a dat câștig de cauză la contestația depusă după meciul pierdut pe propriul teren în fața echipei Tineretul Balta Doamnei, o achipă fără pretenții majore.
În secunda a 40-a a meciului, când oaspeții au ratat de puțin deschiderea scorului în urma unui corner, am crezut că lucrurile se vor așeza rapid în matca lor și că presimțirea care nu îmi dădea pace încă de la Băltița nu îmi va fi spulberată. Aiurea! S-a continuat cu o luptă surdă dusă la mijlocul terenului, cu foarte rare apariții în fața celor două porți, unde ultima pasă a fost greșită, ori o preluarea a fost prea lungă, ori mingea a sărit rău, ori un ofsaid a fost sancționat, ori, dacă a fost, șutul s-a dus cu mult în afara cadrului porții. Mai bine de o jumătate de oră lucrurile s-au petrecut în acest fel. Până când Gheorghe, mijlocașul gazdelor, aflat pe stânga, i-a pasat lui Grigore, în centrul terenului, în fața careului mare. Pasa scurtă trimisă de Grigore către Pleșa s-a concretizat cu un șut respins de Savu. Urmărind faza, ajuns în careu, același Gheorghe a strecurat mingea în plasă pentru 1-0 (’39).
Intrată la puză în deficit, cu vești proaste dinspre Tăriceni, unde contracandidata AS Românești conducea cu două goluri, echipa de pe primul loc – Ologenii – începe să își pună întrebări, chiar dacă încă este lider, chiar dacă mai are de jucat o restanță cu o echipă considerată mai slabă. De fapt, conducerea ei a început să își pună întrebări. „Ce ne facem, domnule?”
Mai întâi facem schimbări. Au făcut și gazdele. Aici am analizat cu mai mare atenție. Nu vă gândiți la prostii! Când este de zis,am să le zic. Am fost interesat doar să văd dacă ideea în care se fac schimbările seamănă cu aceea din meciul de la Băltița. Au cam semănat, dar parțial. Și cine are curiozitatea poate verifica cu materialul pe care l-am publicat săptămâna trecută. Barbu a intrat fundaș stânga, Gavrilă a fost mutat pe dreapta, iar Cândescu a intrat vârf de atac.
Mitanul secund a început furtunos. Căpitanul oaspeților – caraghios nume „oaspeți” atunci când ești din sate megieșe ale aceleiași comune! – a ratat șutând în portarul gazdelor, care nu s-a ostenit prea mult să respingă cu piciorul în corner. Același căpitan al potențialei promovabile, Sava, a tras o lovitură liberă de la marginea careului hăt, departe! în porumbiște, după ce obținuse lovitura cu oarecare îngăduință, pentru că fault a fost și nu prea a fost. A fost mai mult cerșit. Iar duminica se mai dă câte ceva și la cei care cer… Ratarea mare a realizat-o Codreanu, care a trimis cu capul, fără să arunce vreo privire spre poartă, din minunată poziție, din careu, drept în brațele lui Dobre. Putea portarul să nu o prindă? Putea! Dar a prins-o! După o cursă pe partea stângă, finalizată cu un șut tras de Iacobescu și prins de Savu în doi timpi, Pleșa a mai făcut o cursă asemănătoare pe partea dreptă, dar centrarea înapoi a fost trimisă de Cândescu în înaltul cerului, aproape de cursa Ryanair care venea la aterizare la Otopeni. Nu trebuie să îl judecați pe Cândescu ca pe unul care dorește să doboare avioane, ci, pe unul căruia, pur și simplu, mingea i-a sărit rău înainte de șut. Ori, poate că a mai rămas vreun snop din iarba cosită cu o seară înainte de meci și l-a încurcat în execuție… Cine știe?
Cert este că, odată cu trecerea acestui avion, ale cărui însemne erau perfect vizibile pe coadă, s-a întâmplat o metamorfoză. Subit, unii oameni din echipa gazdelor au uitat cum se joacă fotbalul. Ori nu au mai putut. „Molima” s-a întins începând de la poarta dinspre câmp, aceea apărată de Dobre, mergând către poarta dinspre sat, a oaspeților. Altfel nu știu cum să explic apărarea moale pe care au executat¬o Moraru și Sandu în concordanță cu plecarea lui Dobre în colțul opus celui în care a șutat Sava pentru 1-1 (’66)!
Cu scor egal, oaspeților le-a mai venit inima spre locul ei obișnuit, coborând dinspre gât, acolo unde s-a aflat preț de minute bune, atâta timp cât au fost în dezavantaj pe tabela – vorba vine, tabelă – de scor. Situația era ca și lămurită. Gazdele, după ce le-au arătat oaspeților cine sunt ei – ca să știe unde au venit și cu cine joacă – s-au dovedit unele extraordinar de amabile, dar și sarcastice, în același timp. „Ia să vedem de ce sunteți în stare!” și-au zis în barbă. Și au văzut! Mă întrebați ce au văzut? Vă spun eu dacă nu știți! Au văzut o echipă cvasi-promovată în liga a șasea care are în componență jucători care nu sunt în stare să tragă un șut pe poartă! Și nu a fost o singură situație! Au fost atât de multe încât v-aș plictisi pe dumneavoastră, cititorii, dacă le-aș enumera,
S-a făcut, totuși, 1-2 la acțiunea lui Radu, una la care portarul gazdelor încă se mai gândea la ceea ce aflase în cursul convorbirii telefonice abia purtate(!) – mare realizare și telefonia asta mobilă, nu credeți? sir Alf Ramsey nu s-ar fi gândit la ea în 1966, când a luat titlul mondial! – altfel nu îmi explic de ce nu a avut niciun fel de reacție la șutul trimis pe poarta sa. Acest 1-2 începea să clarifice ecuația promovării, dar a clarificat-o și pentru cei de pe marginea terenului la fel de bine ca și pentru cei din teren.
Portarul gazdelor, Dobre, s-a dovedit mai tare ca vestitul Rică Răducanu în turneul de odinioară, din Congo Brazaville. Nu numai că a trimis degajarea scurt la adversar – asta a fost doar să le arate cât de fraieri sunt ei, cei care vor să îi perforeze poarta – dar a reușit ceea ce a reușit și „Tamango” în turneul congolez. A reluat, cu capul, cornerul bătut de adversari în propria bară transversală (’82)!!!. Încerc să îl înțeleg. Atâtea ocazii ale potențialilor promovabili ratate ca niște neaveniți în ale fotbalului, asta da ironie la adresa proaspăt beneficiarilor ai deciziei Comisiei de Competiții și Disciplină!… Aceea de la ultima contestație. Mai contează cine a făcut 1-3? Nu! Dar vă spun eu: căpitanul oaspeților, Sava, altfel preocupat mai mult de comentat, parlamentat, discutat și simulat infracțiuni suferite decât de fotbal. Nu mai vorbesc de ratările sale… Mai contează cum a făcut 1-3? Nicidecum! Contează că, după ce a clarificat situația scorului, la următoarea acțiune – una de 1-4 – a călcat pe minge. Nu interpretați greșit, cred că a fost doar un refuz de a nu umili echipa gazdă.
Eu, cel care a fost de față la această jumătate de meci și jumătate de spectacol demn de festivalul care se desfășoară anual la Monte Carlo – festivalul cu Circul, nu cu Drăgaica – nu îmi permit să fac cunoscute numele „actorilor” care s-au aflat pe terenul din Poenarii Burchii pentru că spectacolul oferit a fost unul neplăcut – deși prevăzut de subsemnatul – și care a oferit uneia dintre echipele comunei promovarea în liga imediat superioară. Nu știu dacă promovata poate progresa până la accederea în Champions League, dar știu că are o conducere mai bună decât echipa. Clar!
Și totuși, componența celor două echipe…
AS Poenarii Burchii: Doru Dobre – Ionuț Gavrilă, Alexandru Dosaru, Daniel Moraru, Marian Tuță (’46 Cristian Barbu) – Ionuț Baicu, Ion Gheorghe (’46 Adrian Sîrbulescu), Nicolae Moga (’67 Marin Preda), George Iacobescu – Viorel Grigore (’46 Ionuț Cândescu), Alexandru Pleșa (cpt.). Rezerve neutilizate: Gabriel Sandu, Daniel Costache, Nicolae Dumitru. Antrenori: Irinel Dinu, Eugen Iacob.
Petrolul Ologeni: Ionuț Savu – Ionuț Dragomir, Marian Radu, George Dinu, Constantin Ionică (’46 Nicolae Filip) – Constantin Dumitru (’46 Daniel Ion), Laurențiu Stan – Vasile Codeanu, Adrian Manea (’65 Iulian Stan), George Radu – Bogdan Sava (cpt.). Rezerve neutilizate: Alexandru Constantin – George Ion, Victor Andrei, Marius Nedelea. Antrenori: Nicolae Istrate, Gheorghe Voicu.
Arbitri: Laurențiu Piciu – Octavian Ciorescu, Laurențiu Baciu.
Observator AJF: Constantin Niță.
George Marin
Cookie & data protection
Acest website foloseşte cookie-uri (atât proprii cât şi de la terţi) pentru a furniza utilizatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia.
În ceea ce numim “web 2.0”, “cookie”-urile joacă un rol important în facilitarea accesului şi livrării multiplelor servicii de care utilizatorul se bucură pe internet, cum ar fi:
- Personalizarea anumitor setări precum: limba în care este vizualizat un site, moneda în care se exprimă anumite preţuri sau tarife, păstrarea opţiunilor pentru diverse produse (măsuri, alte detalii etc) în coşul de cumpărături (şi memorarea acestor opţiuni) – generându-se astfel flexibilitatea “coşului de cumpărături” (accesarea preferinţelor vechi prin accesarea butonului “inainte” şi “înapoi”)
- Cookie-urile oferă deţinătorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de către utilizatori, astfel încât să le poată face şi mai eficiente şi mai accesibile pentru utilizatori.
- Permit aplicaţiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri să fie incluse într-un anumit site pentru a crea o experienţă de navigare mai valoroasă, mai utilă şi mai plăcută. Îmbunătăţesc, de asemenea, eficienţa publicitaţii online.
Ce este un “cookie”?
Un “Internet Cookie” (termen cunoscut şi ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur şi simplu “cookie” ) este un fişier de mici dimensiuni, format din litere şi numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se accesează Internetul.
Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisă de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Firefox, Chrome) şi este complet “pasiv” (nu conţine programe software, viruşi sau spyware şi nu poate accesa informaţiile de pe hard-drive-ul utilizatorului).
Un cookie este format din 2 părţi: numele şi conţinutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenţă a unui cookie este determinată; tehnic, doar web-serverul care a trimis cookie-ul îl poate accesa din nou în momentul în care un utilizator se întoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.
Cookie-urile în sine nu solicită informaţii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate şi, în cele mai multe cazuri, nu identifică personal utilizatorii de internet.
- Există 2 categorii mari de cookie-uri:
– Cookieuri de sesiune – acestea sunt stocate temporar în dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta să le memoreze până când utilizatorul iese de pe website-ul respectiv sau închide fereastra browserului (ex: în momentul logării/delogării pe un cont de web-mail sau pe reţele de socializare).
– Cookieuri Persistente – acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (şi în general depinde de durata de viaţă prestabilită pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ şi pe cele plasate de un alt website decât cel pe care îl vizitează utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de “third party cookies” (cookieuri plasate de terţi) – care pot fi folosite în mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel încât să fie livrată publicitate cât mai relevantă pentru utilizatori.
Care sunt avantajele cookie-urilor?
Un cookie conţine informaţii care fac legătura între un web-browser (utilizatorul) şi un web-server anume (website-ul). Dacă un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informaţia deja stocată şi reacţiona în consecinţă.
Cookie-urile asigură userilor o experienţă plăcută de navigare şi susţin eforturile multor website-uri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex – preferinţele în materie de confidenţialitate online, opţiunile privind limba site-ului, coşuri de cumpărături sau publicitate relevantă.
Care este durata de viaţă a unui cookie?
Cookie-urile sunt administrate de web-servere. Durata de viaţă a unui cookie poate varia semnificativ, depinzând de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusive pentru o singură sesiune (session cookies) şi nu mai sunt reţinute odată ce utilizatorul a părăsit website-ul si unele cookie-uri sunt reţinute şi refolosite de fiecare dată când utilizatorul revine pe acel website (“cookie-uri permanente”). Cu toate acestea, cookie-urile pot fi şterse de un utilizator în orice moment prin intermediul setărilor browser-ului.
Ce sunt cookie-urile plasate de terţi?
Anumite secţiuni de conţinut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terţe părţi/furnizori (ex: news-box, un video sau o reclamă). Aceste terţe părţi pot plasa de asemenea cookie-uri prin intermediul site-ului şi ele se numesc “third party cookies”, pentru că nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terţi trebuie să respecte de asemenea legea în vigoare şi politicile de confidenţialitate ale deţinătorului site-ului.
Cum sunt folosite cookie-urile de către acest site
O vizită pe acest site poate plasa cookie-uri în scopuri de:
- Cookie-uri de performanţă a site-ului
- Cookie-uri de analiză a vizitatorilor
- Cookie-uri pentru geotargetting
- Cookie-uri de înregistrare
- Cookie-uri pentru publicitate
- Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate
- Aceste cookie-uri pot proveni de la următorii terti: Google Analytics, Facebook, Youtube etc
Cookie-uri de performanţă:
Acest tip de cookie reţine preferinţele utilizatorului pe acest site, aşa încât nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului. Exemple:
- setările volumului pentru video player
- viteza de video streaming cu care este compatibil browser-ul
Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor
De fiecare dată când un utilizator vizitează acest site soft-ul de google analytics furnizat de o terţă parte generează un cookie de analiză a utilizatorului. Acest cookie ne spune dacă aţi mai vizitat acest site până acum. Browser-ul ne va spune dacă aveţi acest cookie, iar dacă nu, vom genera unul. Acesta permite monitorizarea utilizatorilor unici care ne vizitează şi cât de des o fac.
Atâta timp cât nu sunteţi înregistrat pe acest site, acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar în scop statistic. Daca sunteţi înregistrat putem şti, de asemenea, detaliile pe care ni le-aţi furnizat, cum ar fi adresa de e-mail şi user-name-ul – acestea fiind supuse confidentialităţii şi prevederilor din Termeni şi Conditii, Politică de confidenţialitate precum şi prevederilor legislaţiei in vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal.
Cookie-uri pentru geotargetting
Aceste cookie-uri sunt utilizate de către un soft care stabileşte din ce ţara proveniţi. Este complet anonim şi este folosit doar pentru a targeta conţinutul – chiar şi atunci când sunteţi pe pagina noastră în limba română sau în altă limbă primiţi aceeaşi reclamă.
Cookie-uri pentru înregistrare
Atunci când vă înregistraţi pe acest site, generăm un cookie care ne anunţă dacă sunteţi înregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arăta contul cu care sunteţi înregistrat şi dacă aveţi permisiunea pentru un serviciu anume. De asemenea, ne permite să asociem orice comentariu pe care îl postaţi pe site-ul nostru cu user-name-ul dvs. Dacă nu aţi selectat “păstreaza-mă înregistrat”, acest cookie se va şterge automat când veţi închide browser-ul sau calculatorul.
Cookie-uri pentru publicitate
Aceste cookie-uri ne permit să aflăm dacă aţi vizualizat sau nu o reclamă online, care este tipul acesteia şi cât timp a trecut de când aţi văzut mesajul publicitar.
Aceste cookie-uri le folosim şi pentru a targeta publicitatea online. Putem folosi, de asemenea, cookie-uri aparţinând unei terţe părţi, pentru o mai bună targetare a publicităţii, pentru a arăta de exemplu reclame despre vacanţe, dacă utilizatorul a vizitat recent un articol pe site despre vacanţe. Aceste cookie-uri sunt anonime, ele stochează informaţii despre contentul vizualizat, nu despre utilizatori.
De asemenea, setăm cookie-uri anonime şi prin alte site-uri pe care avem publicitate. Primindu-le, astfel, noi le putem folosi pentru a vă recunoaşte ca vizitator al acelui site dacă ulterior veţi vizita site-ul nostru, vă vom putea livra publicitatea bazată pe această informaţie.
Alte cookie-uri ale terţelor părţi
Pe unele pagini, terţii pot seta propriile cookie-uri anonime, în scopul de a urmări succesul unei aplicaţii, sau pentru a customiza o aplicaţie. Datorită modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum terţele părţi nu pot accesa cookie-urile deţinute de acest site.
De exemplu, când distribuţi un articol folosind butonul pentru reţelele sociale aflat pe acest site, acea reţea socială va înregistra activitatea dvs.
Ce tip de informaţii sunt stocate şi accesate prin intermediul cookie-urilor?
Cookie-urile păstrează informaţii într-un fişier text de mici dimensiuni care permit unui website să recunoască un browser. Web-serverul va recunoaşte browser-ul până când cookie-ul expiră sau este şters.
Cookie-ul stochează informaţii importante care îmbunătăţesc experienţa de navigare pe Internet (ex: setările limbii în care se doreşte accesarea unui site; păstrarea unui user logat în contul de web-mail; securitatea online banking; păstrarea produselor în coşul de cumpărături).
De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?
Cookie-urile reprezintă punctul central al funcţionării eficiente a Internetului, ajutând la generarea unei experienţe de navigare prietenoase şi adaptata preferinţelor şi intereselor fiecărui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.
Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu înseamnă că nu veţi mai primi publicitate online, ci doar că aceasta nu va mai putea ţine cont de preferinţele şi interesele dvs., evidenţiate prin comportamentul de navigare.
- Exemple de întrebuinţări importante ale cookie-urilor (care nu necesită autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):
– Conţinut şi servicii adaptate preferinţelor utilizatorului – categorii de ştiri, vreme, sport, hărţi, servicii publice şi guvernamentale, site-uri de entertainment şi servicii de travel.
– Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – reţinerea parolelor, preferinţele de limbă (ex: afişarea rezultatelor cautărilor în limba română).
– Reţinerea filtrelor de protecţie a copiilor privind conţinutul pe Internet (opţiuni family mode, funcţii de safe search).
– Limitarea frecvenţei de difuzare a reclamelor – limitarea numărului de afişări a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
– Furnizarea de publicitate mai relevantă pentru utilizator.
– Măsurarea, optimizare şi caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de conţinut este vizualizat şi modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex. prin motoare de căutare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile derulează aceste analize a utilizării lor pentru a îmbunătăţi site-urile în beneficiul userilor.
– Securitate şi probleme legate de confidenţialitate
Cookieurile NU sunt viruşi ! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcătuite din bucăţi de cod aşa că nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. În consecinţă, nu se pot duplica sau replica pe alte reţele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot îndeplini aceste funcţii, nu pot fi considerate viruşi.
Cookie-urile pot fi totuşi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stochează informaţii despre preferinţele şi istoricul de navigare al utilizatorilor, atât pe un anume site cât şi pe mai multe alte site-uri, cookie-urile pot fi folosite ca o formă de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt conştiente de acest fapt şi în mod constant marchează cookie-urile pentru a fi şterse în cadrul procedurilor de ştergere/scanare anti-virus/anti-spyware.
În general browser-ele au integrate setări de confidenţialitate care furnizează diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioadă de valabilitate şi ştergere automată după ce utilizatorul a vizitat un anumit site.
Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri
Deoarece protecţia identităţii este foarte valoroasă şi reprezintă dreptul fiecărui utilizator de internet, este indicat să se ştie ce eventuale probleme pot crea cookie-urile. Pentru că prin intermediul lor se transmit în mod constant în ambele sensuri informaţii între browser şi website, dacă un atacator sau persoană neautorizată intervine în parcursul de transmitere a datelor, informaţiile conţinute de cookie pot fi interceptate. Deşi foarte rar, acest lucru se poate întâmpla daca browser-ul se conectează la server folosind o reţea necriptată (ex: o reţea WiFi nesecurizată).
Alte atacuri bazate pe cookie implică setări greşite ale cookie-urilor pe servere. Dacă un website nu solicită browser-ului să folosească doar canale criptate, atacatorii pot folosi această vulnerabilitate pentru a păcăli browser-ele în a trimite informaţii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizează apoi informaţiile în scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important să fiţi atenţi în alegerea metodei celei mai potrivite de protecţie a informaţiilor personale.
Sfaturi pentru o navigare sigură şi responsabilă, bazată pe cookies.
Datorită flexibilităţii lor şi a faptului că majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri şi cele mai mari folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai răspândite şi utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele.
- Iată câteva sfaturi care vă pot asigura ca navigaţi fără griji însă cu ajutorul cookie-urilor:
– Particularizaţi-vă setările browser-ului în ceea ce priveşte cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securităţii utilizării cookie-urilor.
– Dacă nu vă deranjează cookie-urile şi sunteţi singura persoană care utilizaează computerul, puteţi seta termene lunigi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare şi al datelor personale de acces.
– Dacă împărţiti accesul la calculator, puteţi lua în considerare setarea browser-ului pentru a şterge datele individuale de navigare de fiecare dată când închideţi browser-ul. Aceasta este o variantă de a accesa site-urile care plasează cookie-uri şi de a şterge orice informaţie de vizitare la închiderea sesiunii navigare.
– Instalaţi-vă si updataţi-vă constant aplicaţii antispyware.
Multe dintre aplicaţiile de detectare şi prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri.
Astfel, impiedică browser-ul de la a accesa website-uri care ar putea să exploateze vulnerabilitatile browser-ului sau să descarce software periculos. Asiguraţi-vă că aveţi browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizează exploatând punctele slabe ale versiunilor vechi ale browser-elor.
Cookie-urile sunt pretutindeni şi nu pot fi evitate dacă doriţi să vă bucuraţi de acces pe cele mai bune şi cele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internaţionale. Cu o inţelegere clară a modului lor de operare şi a beneficiilor pe care le aduc, puteţi lua măsurile necesare de securitate astel încât să puteţi naviga cu încredere pe internet.
Cum pot opri cookie-urile?
Dezactivarea şi refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat şi folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu înseamnă că nu veţi mai primi/vedea publicitate online.
Este posibilă setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri să nu mai fie acceptate sau poţi seta browser-ul să accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, dacă nu eşti înregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lăsa comentarii.
Toate browser-ele moderne oferă posibilitatea de a schimba setările cookie-urilor. Aceste setări se găsesc de regulă în “opţiuni” sau în meniul de “preferinţe” al browser-ului folosit.
- Pentru a înţelege aceste setări, următoarele link-uri pot fi folositoare, altfel puteţi folosi opţiunea “ajutor” a browser-ului pentru mai multe detalii.
Cookie settings în Internet Explorer http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/delete-manage-cookies#ie=ie-11
Cookie settings în Mozilla https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences
Cookie settings în Chrome https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en
Cookie settings în Safari https://support.apple.com/kb/ph17191?locale=en_US
Cookie settings în Opera http://www.opera.com/help/tutorials/
Pentru setările cookie-urilor generate de terţi, puteţi consulta şi site-ul www.youronlinechoices.com/ro/ unde găsiţi mai multe informaţii privind confidenţialitatea legată de publicitatea online.
Date cu caracter personal
Succes Servicii Integrate SRL este deosebit de interesata de respectarea vietii private a vizitatorilor si utilizatorilor paginilor sale de internet.
Acest document descrie practicile adoptate de Succes Servicii Integrate SRL cu privire la datele cu caracter personal pe care compania le poate colecta, utilizarea acestora si persoanele pentru care sunt colectate.
Cu toate acestea, fiecare pagina de internet Succes Servicii Integrate SRL are un obiectiv diferit si caracteristici proprii. Daca un anumit site internet Succes Servicii Integrate SRL solicita date personale suplimentare, veti fi informat in legatura cu acest lucru pe site-ul respectiv.
Date cu caracter personal
In general, puteti accesa paginile internet ale Succes Servicii Integrate SRL fara a fi nevoie sa furnizati informatii cu caracter personal.
Pentru a va satisface nevoile, Succes Servicii Integrate SRL va poate solicita sa furnizati date cu caracter personal, de exemplu, pentru a stabili o corespondenta sau pentru a procesa o comanda.
In special, este vorba de coordonatele dumneavoastra (nume, adresa, numar de telefon, adresa electronica, etc.)
Colectarea datelor cu caracter personal
Succes Servicii Integrate SRL nu colecteaza date cu caracter personal decat in scopuri precise, explicite si legitime si nu prelucreaza apoi aceste date intr-un mod incompatibil cu aceste scopuri.
Atunci cand colecteaza date cu caracter personal, Succes Servicii Integrate SRL informeaza persoana in cauza in momentul sau inainte de colectare si inainte de a le utiliza in scopurile definite.
Succes Servicii Integrate SRL se angajeaza sa nu prelucreze decat date cu caracter personal adecvate, pertinente si neexcesive in raport cu scopurile pentru care sunt colectate. Succes Servicii Integrate SRL va adopta toate dispozitiile necesare pentru ca datele cu caracter personal prelucrate sa fie exacte si actualizate, daca este cazul.
Utilizarea datelor colectate pe site-urile Succes Servicii Integrate SRL.
Succes Servicii Integrate SRL utilizeaza datele cu caracter personal in limita stricta a scopurilor in care au fost colectate.
Drept exemplu, Succes Servicii Integrate SRL va poate solicita date cu caracter personal pentru a:
- Va furniza informatii privind produsele si serviciile
- Executa si urmari tranzactiile dumneavoastra
- Participa la aspectele interactive ale site-urilor
- Comunica si dezvolta relatii comerciale cu dumneavoastra
Succes Servicii Integrate SRL se angajeaza sa nu utilizeze datele cu caracter personal in scopuri de prospectare comerciala fara a obtine in prealabil consimtamantul dumneavoastra.
Destinatarii datelor cu caracter personal
Destinatarii datelor dumneavoastra personale se limiteaza exclusiv la persoanele abilitate sa cunoasca aceste date datorita functiilor pe care le ocupa.
Succes Servicii Integrate SRL va poate cere date cu caracter personal impreuna cu furnizorii sau prestatarii de servicii la care apeleaza Succes Servicii Integrate SRL pentru a va procesa comanda. Acestia din urma sunt obligati contractual sa respecte confidentialitatea si siguranta datelor pe care le pot primi si sa nu le utilizeze decat in scopurile misiunii care le-a fost incredintata.
Succes Servicii Integrate SRL se angajeaza de asemenea sa nu vanda, inchirieze sau cedeze unor terti datele cu caracter personal fara aprobarea dumneavoastra, cu exceptia, in special, a urmatoarelor cazuri: in aplicarea unei decizii judiciare sau administrative, pentru a se conforma legislatiei aplicabile, pentru a proteja drepturile si bunurile Succes Servicii Integrate SRL.
Durata de pastrare
Succes Servicii Integrate SRL pastreaza datele cu caracter personal doar atat timp cat este necesar pentru indeplinirea scopurilor in care au fost colectate sau atat timp cat prevede legea in vigoare.
Dreptul de acces, modificare, stergere si opozitie
Puteti solicita in orice moment ca Succes Servicii Integrate SRL sa va acorde dreptul de acces la datele cu caracter personal care va privesc.
Beneficiati de asemenea de dreptul de modificare sau stergere a acestor date si de dreptul de a va opune, din motive intemeiate, la prelucrarea datelor susmentionate.
In ceea ce priveste prospectarea comerciala, puteti utiliza dreptul de opozitie fara nicio justificare.
Pentru a beneficia de aceste drepturi, adresati-va administratorului site-ului internet in cauza si/sau responsabilului pentru confidentialitatea datelor.
Securitatea datelor
Succes Servicii Integrate SRL a implementat masuri de protectie pentru a asigura confidentialitatea, securitatea si integritatea datelor cu caracter personal care va privesc. Accesul la datele cu caracter personal este limitat angajatilor care trebuie sa le cunoasca si care au participat la o formare cu privire la normele in materie de confidentialitate.
In cadrul unui site comercial, colectarea coordonatelor bancare se realizeaza intotdeauna cu ajutorul unor procedee eficiente si legale de securizare a platilor: aceste masuri pot consta in codarea SSL (pentru a face datele ilizibile de altii) in timpul colectarii sau transferului de date confidentiale. Aceste coordonate vor fi utilizate doar pentru plata online si nu vor fi pastrate.
Succes Servicii Integrate SRL vegheaza indeosebi ca datele dumneavoastra cu caracter personal sa nu fie modificate, afectate sau accesibile pentru terti.
Cookies
Succes Servicii Integrate SRL colecteaza date referitoare la utilizarea site-urilor internet pentru a oferi servicii mai bune vizitatorilor si utilizatorilor lor, prin utilizarea de „cookies” - fisiere pe care navigatorul de internet le copiaza pe hard discul dumneavoastra atunci cand accesati un site. Fisierele cookies nu permit identificarea dumneavoastra personala. Datele inregistrate pot fi paginile consultate, date si ora consultarii si alte date de monitorizare.
Puteti seta navigatorul astfel incat sa va informeze in legatura cu prezenta cookies-urilor, lasandu-va astfel libertatea de a le accepta sau nu. De asemenea, puteti seta navigatorul pentru a dezactiva cookies-urile.
Servicii interactive
Anumite pagini de internet detinute de Succes Servicii Integrate SRL contin functii interactive (chat, forum, etc.). Puteti utiliza aceste functii prin completarea unui formular de inscriere. Formularul solicita unele date cu caracter personal, cum ar fi numele, adresa, numarul de telefon, adresa electronica. Aceste date sunt colectate doar in scopul de a ameliora serviciile interactive si a va raspunde nevoilor.
Utilizatorii inscrisi la aceste servicii pot avea acces la informatiile furnizate in timpul inscrierii si pot modifica sau sterge in orice moment informatiile furnizate.
Link-uri spre alte pagini de internet
Paginile de internet Succes Servicii Integrate SRL pot contine link-uri spre alte site-uri.Succes Servicii Integrate SRL nu controleaza aceste site-uri si nu poate fi considerat raspunzator pentru practicile lor in materie de confidentialitate sau pentru continutul lor. Din acest motiv, va recomandam sa va informati cu privire la politicile acestor site-uri in ceea ce priveste protectia datelor inainte de a le utiliza sau de a le furniza date cu caracter personal.
Acceptarea prezentelor practici
Prin utilizarea acestui site, acceptati prezentele practici. Daca nu acceptati termenii acestor practici, nu utilizati site-ul si nu furnizati date cu caracter personal.
Modificari
Prezentele practici au fost actualizate luna aceasta. Orice modificare va fi publicata aici si va intra in vigoare la publicarea ei. Din acest motiv va rugam sa consultati periodic aceasta pagina