Cinstiti IA si mesterii ce-i tin viu destinul!

Ne-mbracă-n vremuri și în meșteșug, ne-mbracă-n neamul românesc…

IA este costumul de intrare în lumea magică a poveştilor şi legendelor noastre. Este la modă în intreaga lume, mulți o poartă, dar cu siguranță și…din păcate, sunt mulți dintre-ai noștri care nu ştiu de unde provine acest obiect vestimentar și gândescla oarece demodat și… nelalocul său în vremurile… noastre, cu nasul prn mall-uri și gadget-uri de tot soiul.

 Ia, „zâna” costumul tradițional românesc, e azi cinstită și slăvită. Și-I musai! E ea sărbătorita zilei, în Praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la ceas de sânziene, bucurie și soare, să țeasă altiță în sufletele noastre, ale tuturor!

Cinstiți IA! Purtați-o ca pe-un nume de botez! Respectați și iubiți meșterii ce-I țin încă hangul și seîncăpățânează să ne dăruiască, întru veșnicie, tradițIA!

 Să ne trăiești întru nemurire dragă, sfântă, mândră Ie! Tu și meșterii tăi de poveste!

Puneți la tâmpla gândului:

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.

Institutul Cultural Român propune, ca în fiecare an, un exercițiu amplu de recuperare a iei în spațiile culturale în care își are reprezentanțele și în comunitățile românești, având drept miză familiarizarea publicului internațional cu ia tradițională și cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.

Foto: Prahova Business, Muzeul ASTRA, Facebook