Cercetatorul prahovean Cristian Musa, conferinta despre „Metodele actuale de culegere a jocului popular” la Academia Romana

Onorant: Dr. Cristian Mușa, cercetător științific, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române, prahovean de origine susține Conferința-dezbatere „Metode actuale de culegere a jocului popular“.

Evenimentul este programat pentru joi, 20 iunie 2024, ora 16:30 la Sala de Consiliu a Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125

„Conferința își propune explicarea metodologiei de culegere a jocului tradițional, una dintre preocupările principale ale cercetătorilor etnocoreologi români, imediat după înființarea oficială a sectorului de etnocoreologie (1951) din Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“.

Culegerea jocului popular a presupus, încă de la început, respectarea unor etape de lucru speciale și a unor tehnici diferite, comparativ cu cele folosite pentru culegerea folclorului. Astfel cercetătorii au creat, într-un timp scurt, un sistem de notație grafică ce reda întocmai mișcările interpretate de informatori, după care au adaptat cele mai moderne metode pentru captarea imaginii.

Perfecționarea metodei de culegere și adaptarea la perioada tehnologizată în care trăim au constituit preocupări permanente ale cercetătorilor etnocoreologi, iar culegerile realizate în ultima perioadă sunt adaptate tehnologiei moderne, care poate sprijini crearea propriu-zisă a documentului folcloric. Etnocoreologia, cu tot bagajul de coduri culturale și simboluri, a apărut ca un rezultat al dorinței cercetătorilor de a întregi studiului culturii tradiționale din punctul de vedere al limbajelor de comunicare (literar, muzical, coreic).

Prezentarea dr. Cristian Mușa se înscrie în ciclul de întâlniri științifice din cadrul Comisiei de folclor, iar dezbaterea are la bază documente etnologice obținute în mai multe sesiuni de cercetare, prin metoda reconstituirii repertoriului coregrafic local sau local-zonal”, tranmsite ACADEMIA ROMÂNĂ.