Ceramica de inspiratie CUCUTENI la doi pasi de Ploiesti…

În cadrul Proiectului „Rădăcini”, specialiștii Centrului Județean pentru Cultură Prahova au realizat o cercetare etnografică în localitatea Românești (comuna Bărcănești). Totul pentru a-i cunoaște pe membrii familiei Violeta și Constantin Ieremia, meșteri care realizează vase din lut inspirate de ceramica de Cucuteni.

Oameni minunați a căror muncă, iată, respiră tradiție și ține viu destinul olăritului.

Migală, trudă, tradiție. Glas de lut împletit armonios cu duhul mâinilor cu har. De dragul unui meșteșug arhaic care, iată învinge… mileniile.

Trebuie știut: Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi civilizații din Europa (cu perioada de glorie din 5.200 până în 3.200 î. e. n.), și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașilor, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

*Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.

Populația aparținând culturii Cucuteni avea o organizare protourbană, cu locuințe mari, cu vetre interioare. Aveau ca ocupație vânătoarea, agricultura și meșteșuguri casnice, cum ar fi: țesut, olărit, confecționare de unelte.

În locuințele ce fac parte din cultura Cucuteni au fost întâlnite câteva cazuri unde, în podeaua locuințelor, au fost descoperite oase umane, o posibilă mărturie a faptului că oamenii se îngropau la temelia caselor, în mod ritualic. Acest lucru pare să fie susținut și de lipsa necropolelor.

Specialiștii vorbesc despre un cult al zeiței-mamă, dovadă fiind statuetele antropomorfe descoperite. Populația Cucuteni practica și diferite culte solare evidențiate mai ales prin pictură.

Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul, cu unele variații în funcție de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.


Vă invităm, așadar, să admirați rodul muncii acestor meșteri, la câțiva pași de Ploiești și, dacă doriți, să-i vizitați, pentru că veți descoperi oameni deosebiți, care cu pasiune, ambiție și îndemânare, continuă o tradiție milenară.
Atelierul dumnealor este situat în comuna Românești (acces direct din DN 1).