Ce spune un inspector scolar pe tema introducerii Religiei ca materie optionala la BAC

Religia la „BAC”?! De la „Aoleu, vrea (!) ăștia să-i facă pe toți popi?!” la „asta ne mai lipsea!!!” sau „ce, doar religia e o carte cu povești și baliverne, ce rost are să o răsfoiești” la… „ce, ăștia vor să îi învețe pe copii,pe tineri, să se învrăjbească între ei, că religia aduce numai rău, numai războaie și rele!”… Cam astea sunt discuțiile zilele astea în spațiul public… adesea, însă, se ițesc și opinii mai acute sau…mai vulgare. Și furie. multă furie. („de ce să fie Religia opțional pentru BAC?! îți sta mintea-n loc… Sec 19!! Vânătoare de vrăjitoare vor ăștia…”… ca să nu mai vorbim de injurii și expresii imposibil de citat!)

„Dificultăţile privind locul și rostul orei de religie în școli vin dintr-o serie de şabloane şi prejudecăţi. Și m-aș referi la mentalitatea unor părinți și colegi de cancelarii cum că e o disciplină la care nu se susțin examene naționale și, ca atare, nerelevantă pentru prioritățile copilului/tânărului.

După părerea mea, includerea religiei în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul Examenului Național de Bacalaureat, așa cum a fost în România pre-comunistă, așa cum și este în multe dintre țările din UE, este logică și justificată de realitate. Elevii care frecventează orele de religie să aibă astfel posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar.”,  este  acesta punctul de vedere al Gabrielei Frățilă, inspector școlar la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, transmis deunăzi  jurnaliștilor. Recent, noi am publicat și opinia cunoscutului om de televiziune Dan Negru. 

Promitem să revenim și cu opinia unui reprezentant al IȘJ Prahova. Și asta pentru că vrem să vă facem cunoscute cât mai multe opinii referitoare la acest subiect extrem de important și… sensibil.

Ceea ce vedeți în fotografia atașată articolului NU e „regie”. E un instantaneu de la o sărbătoare, la Sadu, în Mărginimea Sibiului. Acolo așa merg tinerii la Biserică. Nu, nu fac parte din vreun ansambu, nu filmau pentru a da bine pe ecran!

foto: sadu.ro.